Acasă » Administratie » Pagubele produse de râul Siret în cinci ani de inundații ar acoperi investiția necesară pentru finalizarea proiectului Amenajare Hidroenergetică Pașcani

Pagubele produse de râul Siret în cinci ani de inundații ar acoperi investiția necesară pentru finalizarea proiectului Amenajare Hidroenergetică Pașcani

Una din cele mai importante și necesare investiții din județul Iași a fost resuscitată de către deputatul PNL, pășcăneanul Sorin Năcuță. Mega-proiectul „ Amenajare Hidroenergetică Pașcani ” a bătut pasul pe loc în ultimii ani, după o finanțare importantă începută de Statul Român.

De la preluarea funcției de deputat, Sorin Năcuță spune că a făcut demersuri pentru finalizarea lucrărilor la baraj. S-a intervenit atât la miniștri cât și la Prim-ministrul României.

„Am făcut demersuri constante pentru baraj. Am pregătit o documentație cu niște date solicitate de la Administrațiile Bazinale. Am scos pagubele produse de Râul Siret pe cursul de la Pașcani până la Galați, vărsare în Dunăre, în perioada 2005 – 2010.

Sunt atât de mari încât sunt echivalente cu suma care ar mai trebui investită să se finalizeze acea acumulare”, a precizat deputatul PNL.

Potrivit parlamentarului, scopul principal al acestei investiții, care de altfel este cel mai mare proiect de investiții din județul Iași de la Revoluție încoace, este unul strategic.

„A început (proiectul – n.r.) prin niște hotărâri de dinainte de 1989 și s-a lucrat sporadic dar investiția este substanțială iar scopul strategic a fost de regularizare a cursului râului Siret până la vărsarea în Dunăre. Are scop strategic în afară de capacitatea energetică care din păcate nu este foarte importantă. Cum a gândit-o proiectanții, deși Siretul are debit iar acumularea este foarte mare, ar fi putut fi proiectată o centrală cu o capacitate mult mai mare. Erau astfel șanse mai mari de realizare. Cea existentă are o putere de circa 13 mw/h.

Investiția mai necesită 400.000 000 lei din care 90% ar trebui investită pe partea de acumulare. Soluția ar fi ruperea proiectului și trecerea părții de acumulare la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru că interesul este strategic pe cursul de râu. Am făcut demersuri și la ministrul energiei și la premier. Am dus documentații solicitate și, atât premierul cât și ministrul, au promis că vor lucra la o ordonanță. Suntem pe un parcurs și aștept ca lucrurile să se întâmple. Eu oricum voi continua demersurile pentru acest obiectiv”, a spus Sorin Năcuță.

 

Barajul neputinței din Lunca – Pașcani

 

Precizăm că lucrările la acumularea şi hidrocentrala de la râul Siret nu sunt finalizate nici după 36 de ani de la startul investiţiei.
Lucrările de construcţie sunt realizate de firma Construcţii Hidrotehnice, prin investiţia companiei de stat Hidroelectrica. Chiar dacă două treimi din lucrări au fost terminate încă dinainte de Revoluţie, statul nu a reuşit să finalizeze investiţia. Acum, lucrarea este realizată în proporţie de peste 80% însă suma necesară pentru a fi finalizat proiectul este destul de mare. Astfel, dacă nu vor fi găsite soluții financiare și din afara bugetului de Stat, cel mai probabil proiectul va rămâne în același stadiu.

Conform proiectului, suprafaţa lacului de acumulare este de 1.300 hectare, iar volumul maxim al lacului este de 68 de milioane de metri cubi de apă. Hidrocentrala are o putere de 12 megawaţi pe oră şi ar putea asigura irigaţii pentru o suprafaţă totala de peste 45.000 de hectare de teren. În plus, ar putea alimenta cu apa industrialaă şi curent electric o parte din municipiul Paşcani.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Cinci bombe de aruncător, proiectil, focoase și cartușe găsite în comuna Moțca

Pompierii pășcăneni au fost solicitați să intervină pe raza comunei Moțca, satul Boureni, pentru a ...