Acasă » REGIONAL » Moldova » Pășcăneanul Constantin Niculiță, campion la rugby 7, vicecampion în 15 și câștigătorul Cupei Germaniei, supranumit „mașinăria” nemților

Pășcăneanul Constantin Niculiță, campion la rugby 7, vicecampion în 15 și câștigătorul Cupei Germaniei, supranumit „mașinăria” nemților

Rugby-ul este un sport de golani practicat de domni” afirma Pierre de Coubertin și asta vom descoperi astăzi în interviul acordat de românul supranumit „mașinăria” nemților.

Constantin Niculiță, ieșean la origini este unul dintre tinerii care a plecat de la o vârstă fragedă de lângă familie pentru un vis. Avea 14 ani când și-a pregătit bagajul pentru Cluj. Acolo avea să urmeze cursurile unui liceu cu program sportiv. Departe de casă, tânărul și-a croit în minte perspective de viitor. Se antrena cu ceilalți colegi din echipa CS UAD ARAD, când antrenorul a venit cu propunerea de a părăsi România.

Decizia a fost una grea pentru Constantin, dar gândul că va practica sportul de care s-a îndrăgostit la un alt nivel, l-a făcut să accepte oferta. Un lucru a fost cert pentru rugbystul nostru. El trebuia să devină un jucător important care să-și facă familia și antrenorii care l-au motivat mândri de capacitatea lui de pe teren. Sportul în sine este unul de contact, dar extrem de elegant, spune sportivul.

Printre echipele care l-au format se numără Universitatea Cluj Juniori, CSS Siromex Baia Mare, acolo unde a ieșit campion la rugby în 7 și o medalie în bronz la rugby în 15, iar la Baia MARE a jucat ultimul an de juniorat. În anul 2018 a câștigat Cupa Germaniei alături de Löwen TGS Hausen, echipa la care juca și care l-a declarat „mașinăria”. Momentan, tânărul face performanță în Prima Ligă la Rugby-Klub Heusenstamm.

Cu un fizic impresionant, Constantin are ambiții mari și un îndemn pentru toți părinții: “Îi îndrum să îşi lase copiii să facă un sport, indiferent ce sport le place, importantă este mişcarea pentru o viaţă activă şi sănătoasă, ştiţi vorba aceea că o minte sănătoasă trăieşte într-un corp sănătos.”

Cine este Constantin Niculiţă?

Costin Niculiţă este un tânăr ambiţios care a ales să plece din locurile natale la o vârstă fragedă pentru a-şi forma o carieră sportivă şi a-şi duce visul mai departe.

Cum a început povestea dumneavoastră în lumea acestui sport?

Încă din şcoala generală de pe la vârstă de 10 ani am cochetat cu acest sport la îndemnul domnului antrenor Ioan Hău. Dorind să extindă echipa de rugby a oraşului Paşcani, a făcut o selecţie printre copiii de vârsta mea şi uite aşa m-am clasat şi eu conform cerinţelor de acolo.

În Paşcani ați descoperit mingea ovală, acest sport de contact, de care v-ați îndrăgostit. Cine v-a descoperit pasiunea?

După cum spuneam şi adineori, copil fiind nu ştiam eu exact care îmi sunt atuurile şi pasiunile în acea perioada. Cu ocazia acestei  selecţii pentru echipa de rugby din oraşul natal mi-am descoperit talentul sportiv şi se pare că acest sport m-a format ca şi om cu un caracter bine definit.

Cum făceați antrenamente pentru meciuri, în Paşcani?

Antrenamentele pentru meciuri le făceam doar în weekend pentru că în timpul săptămânii fiecare dintre noi se ocupa de şcoală şi de educaţie. La început, antrenamentele aveau loc în cadrul liceului CFR Unirea Paşcani, iar după un timp ne-am mutat cu echipa la Locomotiva Paşcani. Timp de câteva ore antrenorul Ioan Hău ne explica şi ne arăta tainele jocului sportiv numit rugby, ne insufla spiritul de echipă şi descopeream numeroase tehnici de joc. Odată cu trecerea timpului am reuşit să ne cunoaştem foarte bine şi să devenim o adevărat echipa care a câştigat multe turnee.

Aveți pe cineva în familie de la care ați moştenit talentul sau pasiunea?

Nu ştiu să fi avut pe cineva în familie care să fi făcut vreun sport la nivel de performanţă, deci nu cred că este vreun talent moştenit ci pur şi simplu este pasiunea mea descoperită la o vârstă fragedă.

Ați fost susţinut de familie în acest demers?

Din păcate, familia mea mi-a oferit doar un sprijin financiar întrucât ei nu îşi doreau să continui pe plan sportiv pe viitor. Mereu îmi dădeau motive şi argumente să renunţ la rugby şi să mă apuc de orice altă şcoală mai serioasă, cum ar fi cea de ofiţeri de poliţie.

Citește INTERVIUL integral pe www.viitorulromâniei.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Dosar penal pentru un bărbat din Scobinți pentru trei bidoane de țuică

Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Hârlău efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit ...