Acasă » CULTURAL » Pașcani, din respect pentru tradiție, îmbracă-te în ie!

Pașcani, din respect pentru tradiție, îmbracă-te în ie!

Ziua Internațională a Iei va fi marcată și anul acesta la noi în oraș. De această dată, prin amabilitatea inițiatorului acestui frumos proiect, Teona Gherasim, jurnalist Aleph News, București, Colegiul Unirea dobândește rolul de partener în păstrarea tradiției la nivelul comunității pășcănene.
Pe data de 24 iunie 2022, începând cu ora 12, toți iubitorii portului românesc autentic din Pașcani sau din satele din jurul municipiului, sunt așteptați în curtea interioară a Colegiului Unirea pentru a participa la un eveniment menit să descopere tradiția românească și să cinstească ia – componentă a costumului tradițional românesc.
Așadar, vă rugăm să ne acceptați invitația noastră la un eveniment tradițional românesc, cu recunoscute ecouri mondiale.
Evenimentul va debuta la Colegiul Unirea, într-un loc în care mereu tradiția a jucat un rol esențial în viața tinerilor, a zecilor de generații de elevi care și-au desăvârșit aici o parte din traseul lor educațional.
În amintirea vremurilor străvechi, ne vom comporta ca atare. Vom socializa într-un spațiu natural prietenos, vom bea sifon cu sirop de cireșe și limonadă și ne vom transpune amintirile zilei în fotografii.
Lansăm și în acest an un concurs cu premii în cadrul căruia câștigătorul va primi o ie autentică oferită de Teona Gherasim.
Vom avea alături și un bun cunoscător a istoriei bluzei tradiționale românești cusute cu flori colorate, în speță doamna profesor Oana Damaschin, coordonatorul Ansamblului de dansuri populare “Flori de Mai”, din Todirești, județul Iași, care ne va vorbi despre importanța iei, despre tradiție și superstiții.
De asemenea, vom porni toți într-un amplu marș al iei, vom traversa esplanada și vom poposi la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, unde ne va întâmpina preotul paroh Ioan Isac.
Vă așteptăm pe toți, îmbrăcați în ie, dar și cu flori de sânziene în păr pentru a contopi firesc tradiția și credința.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Finalizare proiect în comuna Moțca. Consolidarea infrastructurii TIC în domeniul e-educație

Proiectul privind îmbunătățirea calității infrastructurii TIC de educație și a dotării școlilor din comuna Moțca, ...