Acasă » Administratie » Pași tot mai lenți la Pașcani spre normalitate. Traseu urban și transport elevi, două proiecte respinse de aleșii PNL și PRO România. Pășcănenii sunt confuzi | VIDEO

Pași tot mai lenți la Pașcani spre normalitate. Traseu urban și transport elevi, două proiecte respinse de aleșii PNL și PRO România. Pășcănenii sunt confuzi | VIDEO

Două proiecte de hotărâre, inițiate de consilierul local PMP Sorin Olariu și susținute de către consilierii PSD, au fost respinse de către actuala conducere a municipiului Pașcani. Consilierii PNL și PRO România s-au abținut de la votarea înființării unui traseu urban dar și transportul elevilor la școala din Fântânele, în urma reabilitării școlii Iordache Cantacuzino. 
Ședința extraordinară a avut loc în cursul zilei de ieri, fiind convocată de către consilierii din opoziție. Deși au fost doar două proiecte pe ordinea de zi ce vizau interesul cetățenilor, ședința s-a transformat într-un circ politic prin declarații și orgolii mai mult personale. La primul punct de pe ordinea de zi, consilierul local Sorin Olariu și-a exprimat oportunitatea aprobării realizării unui studiu de fezabilitate privind înființarea unui traseu urban. Ar fi fost un prim pas spre implementarea unui proiect ca cetățenii municipiului să aibă posibilitatea să ajungă în diferite zone ale municipalității cu un mijloc de transport public în comun. În acest sens, prețul unui bilet de călătorie ar fi fost mic comparativ cu alte firme care execută astfel de trasee, cele de tip Taxi spre exemplu. În loc de soluții pe proiect, ședința din Consiliu Local s-a transformat într-un circ politic. Consilierii PNL și cei de la Pro România s-au abținut de la vot precizând faptul că nu ar fi rentabil un asemenea circuit. În urmă cu câțiva ani de zile, RAGCL Pașcani, unitate care a avut în subordine și sectorul de transport local, a implementat un astfel de proiect însă, ce-i drept, nu a fost rentabil. Asta și datorită faptului că nu toți pășcănenii aveau cunoștință despre faptul că ar exista un autobuz care periodic, în funcție de programul orar stabilit, are un traseu intern ce face legătura între zona Vale și Deal. Mai mult, solicitările în acest sens au crescut din anii trecuți și până acum.
Tot în acest timp în municipiul Pașcani au fost deschise complexe comerciale, altele urmează a fi deschise, la care pășcănenii sunt nevoiți să apeleze la firmele de taxi pentru a ajunge la ele. Costuri mari și timp de așteptare pe măsură. Reporterii noștri au discutat cu diferite persoane din municipiu, mai ales cele de vârsta a doua privind oportunitatea unui astfel de proiect. Toți cei intervievați au fost surprinși de un astfel de proiect și au declarat că ar fi binevenit. Asta dacă prețul unui bilet ar fi mai ieftin față de cel al unei firme private și dacă programul ar fi unul stabilit concret.
De asemenea acest lucru ar ajuta și navetiștii sau tinerii care deși locuiesc în zona Vale spre exemplu studiază la o unitate de învățământ din zona Deal, sau invers. O altă categorie de persoane care ar putea beneficia de acest proiect ar fi muncitorii ce nu dispun de mașină și sunt nevoiți să meargă zilnic câțiva kilometri pentru a ajunge la serviciu. Este un proiect vechi, implementat de majoritatea orașelor din țară ce se aliniază cu necesitățile cetățenilor de rând, plătitori de taxe și impozite, ce au un nivel de trai mic sau de nivel mediu. Doar că la Pașcani lucrurile stau altfel. Aleșii se încurcă în orgolii politice și documentații, nefiind interesați de faptul că nu toți își permit mașini personale și nu au venituri de lux. Ca și o comparație, municipiul Iași a reușit să implementeze un astfel de proiect. Ce-i drept discutăm de un municipiu care în ciuda contrelor politice se află în continuă dezvoltare. La polul opus se află o comună apropiată de Pașcani. Comuna Tătăruși deține un transport public intern, proiect finanțat din Bugetul local, în folosul elevilor și a cetățenilor care doresc să ajungă din satele arondate în comună. La Pașcani NU se poate!

Fără transport pentru elevi. Discuții multe, soluții blocate în acte și viziuni

Cel de-al doilea proiect care la fel a fost catalogat de către primar ca fiind cu iz politic și respins la vot, a fost cel cu privire la punerea la dispoziția elevilor a unui mijloc de transport după ce au fost mutați de la școala Iordache Cantacuzino din centru la școala din Fântânele. Astfel, aceștia sunt nevoiți ca în tot acest timp să parcurgă o distanță destul de mare până aproape de ieșirea din Pașcani. Au existat discuții contradictorii cu o singură soluție: blocare proiect. Motivele au fost mai mult politice decât pe principii de legalitate sau oportunitate. Liberalii au căutat fel și fel de tertipuri cum că un asemenea proiect implică alte reguli cum ar fi cele de supraveghere copii în timpul transportului, stabilirea unor stații de preluare a lor, identificarea unui mijloc de transport necesar cât și serviciul care ar putea presta o astfel de activitate. Chiar dacă de principiu s-a stabilit că este necesar a fi făcute niște modificări pe proiect, inițiatorul demersului, Sorin Olariu, a rugat pe cei de la conducere să găsească ei o soluție dacă aceasta nu este oportună. Însă, discuțiile politice și orgoliile au continuat, rezultatul fiind blocarea celor două proiecte. Astfel de transport este făcut și în comuna Tătăruși, La Pașcani NU se poate!

Concluzia lui Olariu după ședința furtunoasă de ieri

După ședință, consilierul local PMP Sorin Olariu a făcut un rezumat la proiectele inițiate de acesta și blocate de către cei de la conducerea municipalității.
„Dragi concetățeni, cu părere de rău vă anunț că cele două proiecte pe care le-am inițiat și care vizau înființarea unui traseu urban si transportul elevilor de la Școala Gimnazială Iordache Cantacuzino pe perioada reabilitarii, au fost respinse în ședința extraordinara de astăzi, de consilierii liberali si Pro Romania.
Motivația – ce să vezi…Nu sunt rentabile! Domniile lor au uitat că au fost votați de cetățeni, în primul rând, pentru a le rezolva problemele si nu pentru a hotărî din start, fără nici-un studiu, că NU SE POATE!
Domniile lor nu realizează că, în comunitatea noastră, sunt bătrâni, bolnavi, elevi, persoane cu resurse financiare reduse, care nu au mașină la scară sau nu-și permit să folosească mereu firmele de taxi, și nu în ultimul rând ,navetiști care trebuie să ajungă în diferite zone ale Municipiului.
Vreau să atrag atenția că, Municipalitatea nu este societate comercială având ca scop obținerea de profit, Municipalitatea are obligația să protejeze grupurile sociale defavorizate și să asigure satisfacerea nevoilor cetățenilor. Mulțumesc consilierilor PSD pentru susținere!”, a precizat acesta pe rețeaua de socializare.

Ajunși la putere, liberalii s-au transformat din critici ai sistemului în susținere loială

Timp de opt ani de zile, aflați în opoziție, consilierii PNL au criticat deseori faptul că sistemul pesedist blochează proiectele inițiate de ei în interesul pășcănenilor. De cele mai multe ori aceștia au promis o altfel de administrație, indiferent de conjunctura Consiliului Local, dacă vor ajunge la putere. Pășcănenii i-au acordat votul de încredere iar rezultatele se văd după câteva luni de guvernare. Răzbunarea politică și administrativă este în plină desfășurare față de cei de la PSD dar și PMP. Declarațiile publice ale primarului sunt de unitate dar când vine vorba despre proiecte găsește scuze pentru a nu fi implementate. Din păcate, tot pășcănenii au de suferit pe urma orgoliilor politice. Până la ora actuală, conducerea PNL nu a făcut nici un pas spre o schimbare a sistemului „infect” pe care-l acuzau ci mai mult continuă și chiar laudă administrația pesedistă pe partea de proiecte, sistem administrativ, etc. Susțin același demers și dau vina pe aceiași oameni care la un moment dat, aflați în opoziție, erau apărați. Interesant este că cetățenii încă așteaptă o schimbare, cea mult promisă de actuala conducere dar și votată.
Cătălin MIHĂILĂ

 

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Comunicat. Clarificări cu privire la solicitările de eliberare de abonamente gratuite pentru elevi

C.P. Avand in vedere numeroasele  solicitari  ale cetatenilor privind elibererarea de abonamente gratuite pentru elevi, ...