Acasă » EVENIMENT » Populaţia României de peste 65 ani va creşte cu 60% până în 2050. Cine va contribui atunci la Sănătate dacă acum proporţia este de 1 la 3?
pmp

Populaţia României de peste 65 ani va creşte cu 60% până în 2050. Cine va contribui atunci la Sănătate dacă acum proporţia este de 1 la 3?

Proiecţiile demografice arată că populaţia României în vârstă de peste 65 de ani va creşte cu 60% până în anul 2050, fapt ce va crea o presiune ridicată pe bugetul asigurărilor sociale în condiţiile în care, în prezent, doar o persoană din trei achită contribuţia, a transmis Ioana Stoenescu, External Affairs, Market Access and Reputation Lead la Roche, la Profit Health.forum Ediţia a XIII-a.

„Aş vrea să vă prezint câteva date, câteva informaţii relevante. Este vorba de creşterea populaţiei îmbătrânite. Până în anul 2050, populaţia României cu vârsta peste 65 de ani va înregistra o creştere de 60%. Nu toată lumea contribuie la bugetul asigurărilor sociale, avem o proporţie de 1 la 3. Să ne imaginăm cum va fi această proporţie fi la nivelul anului 2050, când noi, cei care acum avem vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, vom avea vârsta respectivă. Cine, şi mai ales, câţi vor contribui la bugetul asigurărilor sociale? Cred să suntem într-un moment de cumpănă şi ar trebui să începem o reformă”, a afirmat Stoenescu.

Ea s-a referit şi la diversificarea finanţării bugetului sănătăţii şi a amintit de asigurările complementare de sănătate.

„La nivelul statelor OECD, 10% din finanţarea sănătăţii provine din asigurări complementare de sănătate. În România, acest procent este sub 1%. Cred, în acest context, că este loc să vină asigurători privaţi şi, astfel, să contribuie la finanţarea sistemului de sănătate”, a mai spus reprezentantul Roche.

Stoenescu a afirmat că şi-ar dori să vadă în recomandările Comisiei Europene către România, document care se emite în luna mai a fiecărui an, şi sustenabilitatea sistemului de sănătate.

„În sprijinul acestei recomandări, prezint câteva cifre din două studii realizate de McKinsey. În ultimul secol, mai mult de 30% din creşterea economică a fost efectul îmbunătăţirii sănătăţii populaţiei. Între 2020 şi 2024, îmbunătăţirea indicatorilor din sănătate poate adăuga 12 triliarde de dolari la PIB global, adică o creştere de 8%. Pentru România, aportul ar fi de 26 miliarde de euro la PIB naţional până în 2040. Asta înseamnă 9% la PIB până în anul 2040, adică o accelerarea a ritmului anual de creştere a PIB de 0,4% până în anul 2040”, a mai spus reprezentantul Roche.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

TikTok se pregătește să lanseze o nouă platformă. Va concura în mod direct cu Instagram 

TikTok se pregătește să-și extindă orizonturile prin lansarea unei noi aplicații dedicată fotografiilor, numită TikTok ...