Acasă » CULTURAL » Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul este noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul este noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit, azi, pentru alegerea noului arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, poziţie pentru care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat doi candidaţi: părintele Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi părintele Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Decizia a fost luată prin vot secret. Pentru acelaşi post a candidat şi Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

PS Calinic Botoșăneanul s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957.

În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. În perioada 1985-1989 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu.

În 1986, la 14 mai, a fost hirotonit diacon în Catedrala mitropolitană din Iași de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, iar la 15 august, în același an, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna. În 1990 a fost numit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, stareț al Mănăstirii Râșca.

În 1991, la 25 martie, PS Calinic Botoșăneanul a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Iași, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Rădăuților, au fost cei doi părinti care au candidat pentru functia de ierarh al Arhiepiscopiei Sucevei si Rădăuților.

Cum se votează?

„În total, pentru o astfel de funcţie pot exista maximum patru candidaţi care vor putea fi votaţi prin vot secret de Sinodul Patriarhal. Cum anume sunt desemnaţi aceştia face parte tot dintr-un proces democratic surprinzător de amplu.
Citeste mai multe pe evz.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Primăria vrea înființarea unui serviciu pentru administrarea parcărilor din Pașcani. Dar nu știu deocamdată cum va fi implementat proiectul

Primarul Marius Pintilie a precizat în cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi la sediul ...