Fragmente din racheta chinezească scăpată de sub control s-ar putea prăbuși în zona Madrid în următoarele ore. Autoritățile se așteapta ca resturi ale vehiculului spatial, care cântărește în jur de 21 de tone, să ajungă pe pământ în acest final de săptămână, după cum relatează ziarulromanesc.es.

Estimările arată că aceste fragmente ar putea lovi zone populate, între care și capitala Spaniei, Madrid. Cu toate acestea, locația exactă în care se va prăbuși racheta nu va putea fi stabilită, în baza calculelor, decât cu câteva ore înainte deimpact.

Racheta care provine din China, Long March 5B, a fost lansată în spațiu în data de 29 aprilie. Racheta înaltă de 30 de metri a lansat modulul de bază fără pilot, „Heavenly Harmony”, pe orbita joasă a Pământului, după decolarea de la Wenchang, din provincia chineză Hainan.

Din cauza unor defecțiuni, uriașa rachetă Long March 5B a scăpat de sub control și se deplasează cu o viteză de 27.600 km/h pe o orbită defectuoasă. Racheta este unul dintre cele mai mari obiecte care au ajuns în spațiu, în ultimele decenii și care reintră necontrolat în atmosferă.

Specialiștii nu pot calcula traiectoria rachetei

Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de Astrofizică al Universităţii Harvard a declarat că e aproape imposibil să se calculeze unde vor ateriza resturile, din cauza vitezei cu care se mişcă racheta în acest moment, iar orice mică schimbare îi poate modfica complet traiectoria.

„Nu cred că oamenii ar trebui să ia măsuri de precauție. Riscul ca să apară unele daune sau să lovească pe cineva este destul de mic – nu este neglijabil, s-ar putea întâmpla – dar riscul ca acesta să ne lovească este incredibil de mic. Și așa că nu aș pierde o secundă de somn în legătură cu acest lucru pe baza unei amenințări personale”, a spus el şi continuă: „Ne aşteptăm să reintre în atmosferă întrre 8 şi 10 mai. Iar în această perioadă de 2 zile, ea va ocoli Pământul de 30 de ori”.

Este de așteptat ca aceasta să să se prăbușească, după cum relatează The Guardian, într-o locație necunoscută.

Șansele ca fragmente să lovească oamenii sunt reduse

Specialiștii estimează că racheta va reintra în atmosfera terestră duminică, 9 mai, la primele ore ale dimineții. Estimările au, însă, o rată ridicată de incertitudine deoarece, sunt mulți factori necunoscuți care nu pot fi luați încă în calcul.

Pedro Duque, inginer aeronautic şi astronaut spaniol, a afirmat că majoritatea acestor resturi „se dezintegrează la reintrarea în atmosferă” şi a explicat că, Spania furnizează consorţiului european datele primite de la radarul cu baza la Morón de la Frontera (orașul Sevilla), pentru o urmărire cât mai bună a rachetei chineze.

Chiar și așa, riscul ca o persoană să fie lovit de astfel de resturi, provenite de la rachetă este destul de mic.

Șeful Pentagonului, Llyod Austin, a spus că americanii nu au în plan distrugerea rachetei și speră ca aceasta să cadă undeva unde nu va face rău nimănui și nu va produce distrugeri. El a menționat că astfel de lansări de rachte ar trebui fie planificate mult mai atent.

De altfel, nu este pentru prima oară când China pierde controlul asupra unei nave spațiale. Anul trecut, bucăți dintr-o rachetă similară au fost găsite, la sol, pe continentul african, în Coasta de Fildeș.

Sursa: Evz.ro