Acasă » EVENIMENT » România are cea mai mare cantitate stocată, la această dată, în perspectiva sezonului rece 2023 – 2024
pmp

România are cea mai mare cantitate stocată, la această dată, în perspectiva sezonului rece 2023 – 2024

 Sunt peste 1,6 miliarde de metri cubi de gaze în depzoitele subterane ale României, ceea ce înseamnă peste 50% din capacitatea de stocare, potrivit datelor Transgaz remise Cotidianul.ro. Este cea mai mare cantitate stocată, la această dată, în România, în perspectiva sezonului rece 2023 – 2024. „Niciodată n-am avut mai multe gaze în depozite, sunt cu 800 de milioane de metri cubi mai mult decât anul trecut, în aceeași perioadă. Toate instituțile au conlucrat bine ca să putem avea aceste rezultate”, a spus directorul Transgaz, Ion Sterian. Potrivit acestuia, stocurile se constituie atât din gaze de producție locală, cât și din importuri.
Anul trecut, România intra în sezonul rece – 30 octombrie cu depozitele pline la 90% (3,1 miliarde de metri cubi capacitate totală), depășind nivelul recomandat al Comisiei Europene pentru statele membre de 80%. Aceste niveluri record de stocare gaze s-au făcut pe fondul temerilor că gazul rusesc va deveni total indisponibil, din cauza sancțiunilor impuse Moscovei.
Stocarea masivă de gaze în depozite se face în condițiile unui consum intern redus, datorat faptului că industria nu prea consumă. Fiind gaz disponibil, acesta se stochează pentru la iarnă, când va fi cerere mai mare pentru el. Dat fiind marile combinate închise sau cu producție redusă(fabricile de îngrășăminte, combinatul siderurgic din Galați, Alro Slatina), am ajuns acum ca rezidențialul să consume mai mult gaz decât industria, un lucru inedit.
În ceea ce privește operarea Sistemului Național de Transport, vedem că producția internă este de aproape 24 milioane de metri cubi, importurile de 5,1 milioane de metri cubi, exporturi de 3,5 milioane de metri cubi, către Ungaria(tranzit de gaze, în fapt) și Republica Moldova, și 12 milioane de metri cubi stocare în depozite.
La nivelul unui an, România are un consum de gaze de circa 9 miliarde de metri cubi(în 2007, erau 18 miliarde de metri cubi), din care 80% din surse interne, Romgaz, Petrom, BSOG. Import se poate face din Bulgaria, Ungaria, Ucraina sau Ungaria deși sursa acestor gaze este cu totul alta, fie ele sunt rusești ce vin în Europa prin Ucraina, prin Polonia sau prin Turcia, fie gaze din Azerbaidjan, prin conducta Caspică. Recent, în România, tot prin Bulgaria, ar putea ajunge și Gaz Natural Lichefiat, descărcat din metanierea în terminalele de la Mediterană, regazeificat și împins pe conductă până la noi.
Cu ocazia anunțării rezultatelor financiare auditate pentru 2022 ale Petrom, directoarea Christina Verchere a precizat că România are, în prezent, cel mai mic consum de gaze din ultimii 30 de ani.

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Cât costă să-ţi cumperi o insulă în Grecia

Cei care iubesc Grecia au şi în acest an oportunitatea nu doar să se mute ...