Acasă » EVENIMENT » România se înarmează tot mai mult. 2 miliarde de euro pe două submarine din Franța
pmp

România se înarmează tot mai mult. 2 miliarde de euro pe două submarine din Franța

România vrea să achiziționeze submarine, iar MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedurile pentru un astfel de program.

Într-o decizie a birourilor reunite ale Parlamentului sunt detaliate costurile achiziției, precum și faptul că programul vizează două nave submarine de la francezii de la Naval Group, aceeași companie cu care MApN nu a fost în stare nici până azi să semneze contractul pentru corvete atribuit încă din 2019, scrie HotNews.ro

Într-o decizie a birourilor reunite ale Parlamentului consultată de HotNews.ro se discută despre aprobarea programului de înzestrare „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”.

Ce spune documentul

• Un contract de achiziție atribuit prin negociere fără publicarea prealabila a unui anunt de participare (art. 102 lit. e) din OUG nr. 114/2011) de către o autoritate contractanta din Ministerul Apararii Nationale operatorului economic Naval Group:

• Obiectul – două nave tip submarin, din clasa Scorpene, torpile și contramăsuri, suport logistic initial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistenta de specialitate, serviciul de instruire a personalului la toate niveluri necesare, implicit folosirea in lupta, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice.

• Valoarea estimată – 2.000.000.000 euro (fără TVA).

Ce sunt submarinele Scorpene

Submarinele din clasa Scorpene sunt submarine diesel-electrice care beneficiază și de propulsie anaerobă (air-independent propulsion – AIP) ce permite vasului o autonomie în imersiune chiar și 21 de zile încontinuu.

Cele mai mari submarine din clasa Scorpene au o lungime de 75 de metri și un deplasament de 2.000 de tone și un echipaj de 31 de marinari. Submarinele au o rază operațională de 12.000 km la suprafață și peste 1.000 de km în submersie, cu o autonomie de 50 de zile în mod normal și alte 21 de zile în submersie, în modul AIP.

Submarinele Scorpene sunt înarmate cu 6 tuburi de torpile de calibru 533mm, și pot lansa atât rachete antinavă Exocet cât și rachete antiaeriene MICA.

Ce a spus anul trecut Macron, aflat în România

Naval Group este compania franceză de la care România ar fi trebuit să cumpere 4 corvete, cu 1,2 miliarde de euro. Negocierile purtate ani de zile nu s-au materializat nici acum, deși francezii au câștigat licitația.

Anul trecut, președintele francez Emmanuel Macron a declarat, în cursul vizitei sale în România, că țara sa lucrează la un plan ambițios de susținere a Forţelor Navale Române, iar miniștrii apărării din cele două țări au discutat despre elaborarea unui acord-cadru în acest sens.

„În faţa unor crize grave care amenințau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică. Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare”, a afirmat președintele francez, cu ocazia vizitei la baza Mihail Kogălniceanu.

S-a scris la vremea respectivă că achizițiile vizează Naval Group, iar prețurile probabil vor fi mult mai mari decât cele prevăzute în licitație, 1,2 miliarde de euro pe motiv că în ultima perioadă prețurile la oțel și alte materiale pentru construcțiile navale au crescut.

Mai multe citește pe Cotidianul.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Vine noua pandemie?! Virusul mortal care a speriat lumea. Nu are vaccin sau tratament

Autoritățile indiene iau măsuri rapide pentru a preveni răspândirea virusului Nipah după moartea unui băiat ...