Un bărbat de 32 de ani, din judeţul Bacău, era să moară după ce a mâncat ciuperci culese din pădure * acesta a început să se simtă rău dar, din fericire, a ajuns la timp la spital, fiind salvat la limită * norocul a fost că soţia sa, mai inspirată, a refuzat să mănânce şi să dea şi copiilor, fiind evitată, astfel, o tragedie * medicii ieşeni spun că pacienţii se pierd imediat dacă nu se intervine printr-o tehnică existentă în zona Moldovei este doar la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” * luna trecută, un alt bărbat a murit din cauza consumului de ciuperci otrăvitoare, iar alţi doi membri ai familiei lui au ajuns la spital
Ciupercile culese din pădure fac tot mai multe victime. Un bărbat în vârstă de 32 de ani, din judeţul Bacău, era să moară din cauza acestora ajungând la spital cu intoxicaţie gravă. Bărbatul culesese câteva ciuperci şi unele i s-au părut suspecte, dar altele nu, aşa că a mai cumpărat şi din comerţ, le-a amestecat şi a făcut greşeala să le gătească şi să le mănânce. Nu a durat însă mult timp şi i s-a făcut rău. Norocul a fost că soţia a refuzat să mănânce şi să le dea şi copiilor, fiindcă s-ar fi ajuns la o tragedie. El însă nu a scăpat uşor, dar, din fericire, datorită medicilor de la Spitalul „Dr. C.I Parhon” din Iaşi, a scăpat cu viaţă. Acum mărturiseşte că nu-i mai trebuie niciodată ciuperci, nici măcar din comerţ. „Am fost şi am cules nişte ciuperci, pâinişoare, vreo 7-8, iar vreo 3 mi s-au părut rele şi le-am dat deoparte. Celelalte le-am luat, am mai cumpărat încă o cutie din magazin şi le-am amestecat şi am făcut tocăniţă. I-am zis soţiei dacă mănâncă, dar nu a vrut şi a spus că i se pare că sunt suspecte ciupercile. Eu i-am spus că am mai mâncat şi am mâncat şi acum. Apoi, noaptea, după vreo 12 ore de când am mâncat, mi s-a făcut rău, pe la ora 2 dimineaţa am vomitat, apoi m-am pus în pat şi pe la ora 7 dimineaţa mi-a fost rău iar. Soţia mi-a spus că o fi de la ciuperci, dar eu am spus că nu are cum. Am mâncat nişte fructe, dar tot îmi era rău şi vărsam. Soţia a sunat până la urmă seara la 112 şi la Bacău nu a avut ce să-mi facă, m-a ţinut puţin şi m-a trimis la Iaşi”, a povestit Iulian A., internat acum la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi. Aici, medicii au intervenit de urgenţă, Iulian fiind în stare foarte gravă. Pentru a fi salvat, a fost necesar ca acesta să facă două şedinţe de hemodializă hepatică, o tehnică realizată doar la acest spital, în regiune. În urma acestor şedinţe care i-au scos practic toxinele din ficat şi fără de care s-ar fi pierdut, Iulian şi-a revenit. „Pacientul a ajuns la noi cu insuficienţă hepatică acută după ce a mâncat ciuperci. A fost nevoie de două şedinţe de hemodializă hepatică şi, din fericire, acesta şi-a recuperat parţial funcţia hepatică şi sperăm să-l externăm în cursul zilei de mâine (azi-n.r.)”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.
Anul acesta, mai multe persoane au avut de suferit din cauza consumului de ciuperci sălbatice. Un bărbat de 67 din localitatea ieşeană Movileni a murit luna trecută la Spitalul „Sfântul Spiridon”, din cauza unei intoxicaţii severe cu ciuperci culese din pădure, iar alte două rude ale lui au fost internate la Spitalul din Paşcani, în stare gravă. Medicii atrag atenţia asupra acestor cazuri şi recomandă evitarea consumului de ciuperci care nu sunt din comerţ. „Nu există ciuperci modificate genetic! De fapt, în toate cazurile este vorba de greşeli de recunoaştere. Deşi foarte multe persoane se cred experte în recunoaşterea ciupercilor comestibile şi spun că le pot diferenţia de cele toxice, acest lucru este foarte greu de făcut. Şi este nevoie de o singură greşeală, care poate fi fatală. Oamenii trebuie să ştie că este extrem de periculos consumul de ciuperci sălbatice pentru că acestea pot duce la tragedii pentru întreaga familie”, a mai punctat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon”.
Cum sunt salvaţi pacienţii
Medicii nefrologi din cadrul unităţii ieşene spun că au o experienţă vastă privind hemodializa hepatică întrucât de-a lungul timpului s-au confruntat cu numeroase cazuri atât de intoxicaţii cu ciuperci cât şi alte tipuri de intoxicaţii. Prof. dr. Carmen Volovăţ, medic primar nefrolog al Spitalului „Parhon”, explică cum se poate salva viaţa cu ajutorul acestei tehnici. „Avem o experienţă deosebită în efectuarea dializei hepatice. Este o tehnică de epurare care se foloseşte în insuficienţa hepatică acută determinată, ca în acest caz, de intoxicaţia cu ciuperci, dar şi de alte medicamente, precum o ingestie mare de paracetamol, care poate duce la acelaşi tablou, dar şi alte afecţiuni. Este o tehnică care îndepărtează aceste toxine, cât şi anumite substanţe care nu pot fi eliminate din cauza ficatului care este foarte afectat. În cazul ciupercilor, afectarea este severă, cu mortalitate foarte mare, de 90% dacă nu se intervine corespunzător”, a explicat prof. dr. Carmen Volovăţ, punctând totodată că această tehnică se face doar la acest spital în regiune şi din anul 2001, de când medicii au avut de salvat de la o moarte sigură 6 copii cu vârste între 4 şi 14 ani, care au dezvoltat insuficienţă hepatică acută post ingestie de ciuperci.
În cadrul unităţii medicale ieşene, s-au făcut anul acesta 10 proceduri de hemodializă hepatică, fiind salvate tot atâtea vieţi.