Acasă » CULTURAL » Săptămâna aceasta nu se mânâncă carne, în şapte zile începe Postul Paştelui
nomad

Săptămâna aceasta nu se mânâncă carne, în şapte zile începe Postul Paştelui

De astăzi începe Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei, periodă în care nu se mai mănâncă alimente din carne, ci doar brânză, lapte sau ouă, aceasta fiind săptămâna premergătoare începerii Postului Paştelui.

Doar miercuri şi vineri este dezlegare la peşte, săptămâna viitoare, iar începând de ieri, când a fost Lăsatul secului de carne, s-a încheiat oficial şi sezonul de nunţi până la vară. Nu se fac nunţi tot postul, nici în Săptămâna luminată. Legenda spune că weekendul care urmează, când este şi Lăsata secului de brânză, va fi noaptea sâmbetei plăcintelor, când tradiţia spunea că se fac focuri pe dealuri, prin curţi sau grădini pentru a se face curăţenie şi pentru a se arde uscăturile. În duminica lăsatului de sec de brânză se fac mese care se termină cu un ou fiert şi se mănâncă în special bulzul, un boţ de mămăligă copt pe jar cu brânză de oaie în mij­locul lui.

Pentru a se hrăni morţii, în această perioadă se pune pe pervazul geamului, într-o farfurie, o felie de pâine, un pahar cu vin, sare şi plăcintă cu brânză care se lasă până duminică seara. Toată săptămâna, oalele şi cratiţele trebuie aşezate cu gura în jos pentru a fi ferite de pagubă, iar noaptea tinerii ies cu torţe aprinse pe dealuri ca să alunge frigul şi iarna.
sursa: ziaruldeiasi.ro

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Primăria Pașcani a finalizat procedurile pentru dezinfecția scărilor de bloc

Primăria Pașcani a reușit să finalizeze procedurile de achiziții pentru activitățile de dezinfecție a scărilor ...