Acasă » REGIONAL » Iasi » Sărbătorile Iaşului, la start
nomad

Sărbătorile Iaşului, la start

Nu poţi să vorbeşti de luna octombrie, de calendarul Sărbătorilor Iaşului fără să aminteşti de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Toată lumea ştie, de decenii, că la jumătatea lunii octombrie Sfânta este prăznuită cu mare fast şi sărbătoare. Astfel, Iaşul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

În această perioadă, multă lume vine la Iaşi pentru a se ruga pentru sănătate sau pentru prosperitate. Alţii încearcă să profite de naivitatea celorlalţi, pentru a se îmbogăţi peste noapte. Pentru a evita incidentele neplăcute, autorităţile locale s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii Mitropoliei, Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi Prefecturii, în cadrul unei şedinţe de lucru. „În primul rând, calendarul care este foarte important şi felul în care împletim activităţile organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu cele organizate de Primărie, în special. Practic, ştim când dăm startul – în ziua de vineri, care începe cu prima procesiune religioasă importantă, de scoatere a Sfintelor moaşte ale Cuvioase Parascheva din Catedrală, după care, practic, putem spune că au început Sărbătorile Oraşului”, a spus primarul Mihai Chirica.

În principiu, faţă de anii precedenţi nu sunt multe lucruri schimbate. Doar că municipalitatea extinde pietonalul de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt până în strada 14 Decembrie. Asta va fi pe toată durata sărbătorilor, până în data de 15 octombrie. „Nu am schimbat locaţiile, nici la focul de artificii, nici la spectacolul din data de 15 octombrie. Avem panouri video care vor fi montate pe parcursul rândului pelerinilor începând cu Ştefan cel Mare şi terminând cu strada Morilor, astfel încât să spunem imaginea de ansamblu să fie mai facilă pentru cei care stau la rând. Şi, sigur că da, măsurile de ordine publică, absolut necesare”, a spus primarul.

Practic, în zona centrală a Iaşului vor fi amplasate şase ecrane mari, astfel încât cei care stau la rând să poată vedea slujba de la Mitropolie sau să primească informaţiile necesare. „Încercăm să ţinem oarecum imaginea în funcţie de cum sunt aşezate şi străzile. Strada Mitropoliei permite două ecrane, în pantă nu reuşim, pe urmă ne ducem pe strada Petru Movilă şi punem şi acolo două, unul va fi pe Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar altul pe strada Ipsilanti”, a spus primarul Mihai Chirica. Tot pentru pelerini vor fi amplasate mai multe centre de informare (unul în zona Gării), iar pe Bulevardul Ştefan cel Mare vor funcţiona două puncte de prim ajutor.

Raiul cerşetorilor devine istorie

Cei care vor fi prinşi strângând fonduri pentru biserici sau vor cere bani de la pelerini vor fi sancţionaţi. „Un lucru este clar: nici noi, şi nici Mitropolia Moldovei nu validează strângerea de sume de bani de niciun fel şi de nimeni. Dacă veţi vedea pe stradă pe cineva strângând bani să ştiţi că se află acolo ilegal. Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva devine un punct de atracţie şi pentru cei care practică cerşetoria sub formă mai mult sau mai puţin mascată, pentru că, din păcate, unii se mai îmbracă şi în haine bisericeşti sau altfel. Dar, aşa cum am stabilit, a rămas regulă generală, nu validăm strângerea de fonduri băneşti de nimeni sub motivul că reprezintă o biserică, o mănăstire sau altceva. Prin urmare, nu sunt din echipa pe care noi am făcut-o aici”, a spus primarul Mihai Chirica.

De asemenea, în perioada Sărbătorilor Iaşului comerţul va fi foarte restrictiv în ceea ce priveşte distribuţia de alimente, astfel încât să nu fie pusă în pericol viaţa celor care vin în pelerinaj.

140 de autocare cu 7.000 de pelerini doar din Voluntari

Nu poţi spune de Sărbătoarea Iaşului fără să vorbeşti de pelerini. Anual, Iaşul se transformă într-un pol al pelerinajului creştin ortodox, sute de mii pe credincioşi venind să o sărbătorească pe Sfânta Parascheva. Cei mai mulţi dintre ei vin din Voluntari. Anul acesta vor fi nici mai mult, nici mai puţin de 140 de autocare. „Cei din Voluntari vor veni şi anul acesta. Deja ne-au transmis scrisoarea de intenţie. Sunt peste 7.000 de pelerini, circa 140 de autocare. Vor intra în Iaşi pe traseele pe care noi le ştim deja. Probabil vor veni din zona Roman. Vor fi coordonaţi de echipaje de Poliţie Rutieră, conduşi către partea de jos a Mitropoliei şi, după ce Sfânta va fi scoasă, li se va facilita să treacă şi ei pe la coadă. Splaiurile Bahluiului vor servi pentru parcare, în cea mai mare parte. Parcările publice din zona centrală vor fi pentru cei care vor veni aici ocazional”, a spus primarul.

Primăria şi Compania de Transport Public vor înfiinţa în aceste zile un traseu special pe care va circula „autobuzul pelerinului”. El este înfiinţat special pentru cei care vin cu trenul la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi Sfântului Spiridon.

Vor fi 3 kilometri de garduri de protecţie

Pentru a asigura liniştea şi ordinea publică în perioada Sărbătorilor Iaşului şi a hramului Sfintei Parascheva, străzile din Iaşi vor fi pline de forţe de ordine. Sute de jandarmi şi poliţişti se vor asigura ca incidentele nedorite să fie cât mai puţine. De asemenea, peste 3 kilometri de garduri vor fi amplasate în Curtea Mitropoliei şi pe străzile din apropiere, pentru ca astfel niciunul dintre pelerini să nu încerce să ajungă la baldachinul cu raclele sfinţilor fără a sta la coadă. „Vom avea aceleaşi efective ale Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău ca şi anul trecut, întreaga unitate. Vor mai fi colegii de la Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Iaşi, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, colegii de la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră, Transporturi şi bineînţeles Inspectoratul Situaţii de Urgenţă Iaşi, care integrează ce înseamnă activitatea Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Crucii Roşii, cu tot sistemul de voluntariat pentru ajutorul persoanelor cu nevoi medicale, pentru primă urgenţă şi transportul la unităţile spitaliceşti pentru afecţiunile identificate”, a spus col. Ion Sandu, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Pregătiri fac şi salvatorii, cei care se vor asigura de starea de sănătate a pelerinilor. „Pregătirea pentru susţinerea din punct de vedere medical a acestui eveniment se face în colaborare cu serviciul de ambulanţă, cu Crucea Roşie şi cu spitalul care aparţine de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În permanenţă, vor exista din partea SMURD cel puţin doi medici şi trei asistenţi. Vor fi şi voluntarii ISU- SMURD şi cei ai Crucii Roşii. Vor fi corturi pentru acordarea asistenţei medicale”, a spus Diana Cimpoeşu, şefa SMURD Iaşi.

Ceai şi pachete cu mâncare pentru pelerinii care stau noaptea la rând

Pentru zilele care urmează, cei de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-au organizat cum au ştiut mai bine . „Vom veni în sprijinul celor care stau la rând, în special pe timpul nopţii, cu ceai cald, pachete. Vor fi voluntari pentru a veni şi din pucnt de vedere misionar şi pastoral în întâmpinarea pelerinilor. Nădăjduim ca lucrurile să meargă bine. Ne bazăm şi pe sprijinul celorlalte instituţii care au atribuţii specifice în buna organizare, în special mă refer la Primăria Municipiului Iaşi, la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, care pentru al optulea an consecutiv se ocupă de ordinea din jurul Mitropoliei, şi tuturor celorlalte instituţii cu care noi colaborăm”, a spus preotul Marian Timofte, vicar administrative al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Racla cu moaştele Sfântului Spiridon va ajunge sâmbătă seara la Iaşi

Toată această mobilizare masivă este pentru cele câteva sute de mii de persoane care vor veni la Iaşi să se închine la moaştele Sf Spiridon şi moaştele Sf Parascheva de hramul acesteia.. O raclă cu mâna dreaptă a sfântului Spiridon va fi ajunge sâmbătă seara la Iaşi, ea fiind adusă cu avionul de o delegaţie din Corfu. Racla va fi purtată în procesiunea Calea Sfinţilor, după care va fi dusă pe espanada Mitropoliei şi aşezată lângă racla Sf Parascheva. „A mai trecut un an şi cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am apropiat de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, sărbătoarea ocrotitoarei Iaşului şi a întregii Moldove. Anul acesta, ca şi în anii trecuţi, aşteptăm pelerinii din Iaşi, din Moldova, din toată ţara. Şi ştim că vin şi din afara ţării. Credincioşi care au evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Anul acesta vor fi aduse şi moaştele Sfântului Ierarh Spiridon din Insula Corfu, un sfânt drag, un sfţnt care, de asemenea, se bcucură de o evlavie mare în rândul credicioşilor, un sfânt cunoscut şi aici în Iaşi pentru biserica Biserica şi Spitalul Sfântul Spiridon, spital care este pus sub ocrotirea Sfântului Spiridon tocmai pentru ajutorul pe care l-au simţit toţi cei aflaţi în suferinţă de la acest sfânt care mijloceşte înaintea lui Dumenzeu. Aşteptăm pelerinii să ne treacă pragul şi anul acesta”, a mai spus preotul Marian Timofte, vicar administrative al Arhiepiscopiei Iaşilor. Citeste mai multe pe ZiarulEvenimentul.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Malul lacului Peștișorul, în consolidare. Începe reabilitarea bazinului

Lacul Peștișorul intră în consolidare. Conducerea Primăriei a anunțat faptul că prin Serviciul de Gospodărie ...