Acasă » EVENIMENT » Social » Sf. Alexandru. Care sunt tradițiile și când se sărbătorește
nomad

Sf. Alexandru. Care sunt tradițiile și când se sărbătorește

Sf. Alexandru, supranumit ”protectorul omenirii”, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 august. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și totodată unul dintre cei mai aprigi apărători ai credinței creștine.

La scurtă vreme după marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, creștinii ortodocși îl celebrează pe Sf. Alexandru, patriarhul Constantinopolului între ani 314 și 337, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Cine a fost Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru a trăit în secolul al IV-lea și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului, iar mai apoi a fost numit patriarh în locul acestuia. Pentru că Patriarhul Mitrofan era prea bătrân să participe la Sinodul I ecumenic de la Niceea, l-a trimis pe Alexandru în locul său, să apere dreapta credință de Arie, unul din preoți, și alți partizani ai ereziei ariene, care începuseră să predice o învățătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii.

În fața Sfântului Sinod, aceștia au susținut că Fiul lui Dumnezeu nu este cu una cu Tatăl, ceea ce îl face să fie inferior, ceea ce aduce excomunicarea lui Arie: „Fiul, nefiind Dumnezeu adevărat, nu putea să fie decât creatură, chiar dacă cea mai perfectă dintre creaturi. Ceea ce nu reprezintă un impediment pentru ca Tatăl să fie Tată, doar că acesta este părinte pentru o ființă diferită de El. Este adevărat că Fiul este numit Dumnezeu, dar numai într-un sens impropriu: El este bun și înelept, se bucură de prerogativa de a fi fost creat direct de Dumnezeu, în vreme ce celelalte creaturi au fost create prin Fiul. În schimb, existența sa nu se identifică nicidecum cu realitatea divină: El este pentru totdeauna contingent. (…) Mântuirea pe care Hristos o aduce oamenilor nu constă într-o înnoire a naturii lor, săvârșită grație înălțării prin Hristos, a aceleiași naturi umane, ci în oferirea unui model de viață și în revelarea credinței adevărate”, potrivit crestinortodox.ro.

Sursa unica.ro

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

COD RUTIER 2020. Noi reguli pentru şoferi: trebuie să ai cel puţin 10 clase ca să dai de permis. Ce se întâmplă cu pensionarii

COD RUTIER 2020. Noi reguli pentru şoferi. Din 1 iunie 2020 persoanele care vor să ...