Acasă » EVENIMENT » Sistemul SGR s-a schimbat: Ce se întâmplă cu sticlele fără capacele de plastic
pmp

Sistemul SGR s-a schimbat: Ce se întâmplă cu sticlele fără capacele de plastic

Sticlele din plastic de unică folosinţă pot fi introduse pe piaţă, începând din 3 iulie 2024, numai dacă au dopurile şi capacele ataşate, potrivit noilor reglementări europene.

În acest context, se impune o derogare pentru lichidarea stocurilor existente de sticle cu dop detaşabil, pentru că o astfel de amânare pentru comercianţi nu există în lege, susţin reprezentanţii unei firme româneşti de avocatură.

„Reglementarea fost impusă de Parlamentul şi Consiliul European prin art. 6 din Directiva UE 2019/904 (Directiva) privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

Aceasta a fost transpusă în legislaţia internă prin Ordonanţa nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Ordonanţa).

Recipientele vizate de noua regulă

Noua regulă se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv ambalajelor de băuturi compozite utilizate pentru a conţine lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile şi capacele acestora (PET).

Excepţii de la aceasta sunt recipientele din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri şi capace din plastic şi recipientele pentru băuturi destinate şi utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Producătorii de băuturi au început deja să implementeze diverse soluţii pentru a se conforma noii reglementări, investind sume considerabile în modificarea proceselor tehnologice corespunzător.

Continuare pe Stiripesurse.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Controale în județul Iași. Amenzi de peste 140 000 lei

În ultimele 24 de ore, polițiștii ieșeni au intervenit în peste 150 de situații solicitate ...