Acasă » CULTURAL » SUFERINȚELE din AMOR și fericirile lui Marin Preda. Muzele, Securitatea și influența femeilor asupra operei
pmp

SUFERINȚELE din AMOR și fericirile lui Marin Preda. Muzele, Securitatea și influența femeilor asupra operei

Zilele trecute, în data de 5 august mai exact, s-au împlinit 95 de ani de la nașterea lui Marin Preda, un moment potrivit pentru a ne desfăta cu una dintre cele mai electrizante povești de dragoste din peisajul cultural românesc.

Marin Preda, descris în epocă drept un tip rece, calculat, bănuitor, era, în fibra lui intimă, un bărbat extrem de sensibil, de delicat, de vulnerabil… Autorul „Moromeților” a avut trei soții – Aurora Cornu, Eta Vexler și Elena Preda (ultima i-a dăruit și doi copii, Nicolae și Alexandru) -, femei care i-au influențat, poate, fiecare în felul ei, activitatea literară. Pasiunea mistuitoare pentru mai tânăra Aurora rămâne însă legendară.

„Iubesc oasele trupului tău”

„Și văd ochii tăi (care au de la o vreme ceva jucăuș, ceva dulce și viclean totodată) deschiși pe jumătate asupra mea și-ți văd gura zâmbind… Este ispita raiului! (…) Oh, te iubesc! Te iubesc de tot, cu părul tău, cu hainele tale verzi, cu salopeta și sandalele tale ciudate. Iubesc cingătoarea ta ascunsă, copcile, oasele trupului tău… Totul, aspirațiile tale, somnul tău… Vanitatea și cochetăria ta distilată, neliniștile tale profunde, gândul tău puțin înghețat, categoric și fără ascunzișuri…”.

Așa îi scria Marin, îndrăgostit până peste cap, Aurorei, fetișcana de 20 de ani de care s-a îndrăgostit la malul mării și pe care a cerut-o de nevastă la doar o zi de la prima întâlnire. Preda avea 32 de ani și nu publicase încă „Moromeții”.

Doi ani de nevroze

Aurora Cornu a relatat, ulterior, că manuscrisul acestui roman celebru a fost gă- sit într-un sertar chiar de ea. Mai mult, chiar ea l-ar fi încurajat să-l publice.

„Nu știu dacă este așa, Aurora povestește astfel. Eu cred că influența femeilor asupra operei lui Marin Preda a avut un drum foarte ocolit. Vă pot spune însă că el a suferit enorm după ce a fost părăsit de Aurora. Această ruptură i-a provocat o nevroză, a stat doi ani internat. Găsim aceste trăiri descrise în Jurnalul intim”, apreciază reputatul critic literar Eugen Simion.

Secretul fericirii lui Preda

Cea de-a treia soție, Elena, este și femeia care i-a oferit lui Marin Preda cel mai râvnit dar: doi copii (foto). „Am scris o carte – Portretul scriitorului îndrăgostit. Marin Preda – tocmai pentru a arăta și o altă față a omului Preda. El era foarte serios, și-n iubire, și-n literatură. Nu-i plăceau înfloriturile. De altfel, și-a iubit și respectat femeile, s-a și însurat cu ele.

Cu ultima, Nuți Preda, a făcut și doi copii minunați. Mi-a dezvăluit odată, la o plimbare prin Mogoșoaia, că, în sfârșit, simte că are un sens, că este fericit. Se referea la faptul că are doi copii. Aceasta era filosofia lui țărănească”, rememorează, pentru EVZ, Eugen Simion.

„Securitatea îi montase un microfon în dormitor”

Părăsit de Aurora Cornu, suferind și vindecat abia după doi ani de chin, Marin Preda o întâlnește pe evreica Eta Vexler, cea despre care s-a spus că a atras asupra scriitorului antipatia regimului comunist. Nici acum nu stă prea mult pe gânduri. În scurt timp, o cere de soție, dar și acest mariaj se destramă.

„Cât a fost însurat cu Eta, a scris „Intrusul”, își revenise. Doar că, după o perioadă, Eta a dispărut și ea, a rămas în Franța. Este un întreg dosar întocmit de Securitate pe această temă. Știu că Securitatea îi montase lui Marin un microfon în dormitor. Înregistrau și ascultau tot ce vorbeau cei doi soți. Tot”, ne-a mărturisit academicianul Eugen Simion.

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Weekend cu activități la Casa de Cultură din Pașcani

Sâmbătă, 6 iulie 2024 începând cu ora 11.00 în sala Arcadia a Casei de Cultură ...