Acasă » REGIONAL » Pascani » FOTO | SVSU LESPEZI reprezinta ROMANIA la Olimpiada Internationala a Pompierilor din Austria. Secretul unei retete de succes
pmp

FOTO | SVSU LESPEZI reprezinta ROMANIA la Olimpiada Internationala a Pompierilor din Austria. Secretul unei retete de succes

Si-au propus sa ajunga in varf, sa dovedeasca ca pot obtine rezultate prin ambitie, munca si tenacitate. Dupa pregatiri si antrenamente grele au obtinut si rezultate pe masura. Performanta lor i-a uimit pe multi dar a starnit si invidia altora. Lotul serviciului voluntar pentru situatii de urgenta din comuna Lespezi va reprezenta Romania, in acest an, la Olimpiada Internatonala din Austria. Este ultima „interventie” la care pot obtine rezultate exceptionale. Cine sunt? Cum au reusit aceasta performanta, care sunt rezultatele si beneficiile muncii depuse in atatia ani? Sunt cateva intrebari la care am incercat sa aflam raspunsul.

Reporter. Cand a luat fiinta lotul si ce rezultate s-au obtinut pe parcurs?

Sef serviciu voluntar situatii de urgenta (SVSU) Iasi – Minciuna Vasilica

“SVSU Lespezi a fost infiintat in anul 2005. De atunci isi desfasoara activitatea in subordinea Consiliului Local Lespezi si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Iasi. De la infiintare si pana in prezent am participat cu succes la interventiile survenite pe raza localitatii, a sectorului de competenta si am participat si la concursurile profesionale, organizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Din anul 2011 participam permanent la faza nationala, am castigat de doua ori titlul de Campioni Nationali in anul 2014 si 2016, de doua ori am luat locul doi si o data locul IV. Este o placere pentru noi, suntem o echipa de 11 membri care incercam sa imbinam utilul cu placutul. Prestam o munca de voluntariat si chiar si asa ne-am propus sa ne pregatim mai mult ca sa participam la concursurile adresate pompierilor si, bineinteles, sa obtinem si rezultate”.

Rep. Ati dat dovada de performanta. Nimeni nu se astepta la asta. Ce urmeaza?

M.V. “Datorita rezultatului obtinut anul trecut, locul I pe tara la concursul desfasurat la Braila, in acest an suntem invitati sa participam la Olimpiada Internationala a Pompierilor, care se desfasoara in perioada 09 – 17 iulie la Villach, Austria (granita intre Slovenia si Italia). Este tinta care ne-am propus-o de la bun inceput cand am decis sa participam la competitii de acest gen. Sa ajungem pana in varf. Si am reusit. Speram sa obtinem rezultate bune si la Olimpiada Internationala”.

Rep. Participarea implica o serie de costuri. Cine le vor suporta?

M.V. “Da, sunt costuri ce trebuiesc a fi achitate insa nu sunt asa de mari pe cat isi imagineaza unii. Ce-i drept daca nu primeam si sprijin de la institutii de stat nu stiu daca reuseam sa participam. Toate cheltuielile se ridica la suma de 40.000 lei din care 24.000 lei va suporta Consiliul Judetean (CJ) si restul Primaria. Suma alocata de CJ acopera aproape toate cheltuielile cu transportul, masa si cazarea lotului. Restul banilor sunt necesari pentru achizitionare de casti, costume si alte lucruri specifice unui serviciu. Echipa este formata din 11 membri, aici fiind inclus si seful de lot antrenor, plus doi soferi care asigura deplasarea. Alaturi de noi va merge si domnul primar al comunei Lespezi (Ioan Lazar – n.r.) care ne-a sprijinit inca de la bun inceput in acest demers, viceprimarul comunei, un reprezentant al Consiliului Judetean si un translator, prieten de-al nostru, din Germania.

Ideea este ca in afara lotului poate merge cine vrea, dar pe banii lor. Deci, cei trei reprezentanti si translatorul isi vor achita costurile din buzunarele lor. S-a gasit deja cazare, iar o persoana, pentru o saptamana de zile, va plati 1300 lei”.

Rep. Ce ne puteti spune de competitie? Cand incepeti antrenamentele?

M.V. “Vin concurenti din 39 de tari. Sunt probe diferite la concursul international fata de probele din tara. Sunt doua probe: dispozitiv de stingere la uscat din 9 membri si o stafeta cu obstacole 8x50m. Antrenamentele le facem in baza noastra din comuna. Mai asteptam niste materiale achizitionate din afara tarii si urmeaza ca in curand sa incepem pregatirile. Probele nu par a fi atat de grele incat sa nu ne descurcam. Nu tine de viteza sau timpi, asa cum sunt probele stabilite la concursurile din tara. Olimpiada se bazeaza mai mult pe corectitudine, modul practic de interventie”.

Rep. Obiective?

M.V. “Suntem mandri ca participam. Reprezentam Romania la Olimpiada Internationala. Este un lucru care pe noi ne incanta. S-a muncit mult si am reusit sa ne atingem scopul. Ne dorim sa ne intoarcem cu medalii. Dar ne bucura faptul ca am reusit sa ajungem pana aici. Ne place ceea ce facem si am vrea sa aratam ca putem mai mult”.

Concursurile din Romania se desfasoara pe categorii: varsta/feminin/masculin. La olimpiada din Austria mai participa din tara, tot datorita faptului ca au obtinut rezutate bune la competitii, doar doua echipe de elevi –fete si baieti, de la licee din Neamt si Satu Mare.

Lotul serviciului voluntar pentru situatii de urgenta din comuna Lespezi este format din 11 membri cu varste cuprinse intre 20 – 45 ani.

Lotul: Rusu Liviu Florin

Popa Mihai Bogdan

Roibu Mihai Aurel

Mihai dumitru Ion

Neculau Giorgel Daniel

Ochiana Ciocanel Bogdan Gheorghita

Arseni Daniel

Dambu Vasile Ciprian

Constantinescu Gheorghe

Buleu Nicusor Daniel

Vasilica Minciuna – antrenor lot SVSU Lespezi

Material realizat de Catalin MIHAILA

About Redacția

Un comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Decizie pentru 1,8 milioane de români care primesc tichete de masă. Intră în vigoare pe 1 iulie

Membrii Guvernului s-au reunit astăzi pentru prima dată după alegeri. Executivul trebuie să decidă asupra ...