Acasă » CULTURAL » Tradiţii la Înălţarea Domnului
pmp

Tradiţii la Înălţarea Domnului

Astăzi este ultima zi când se mai pot înroşi ouă

La 40 de zile de la Înviere, creştinii ortodocşi marchează Ziua Înălţării Domnului, hram care în popor poartă şi numele de Ispas. Potrivit tradiţiei, în unele zone din ţară au loc Moşii de Ispas, când toate casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Se dă de pomană de sufletul morţilor vase cu alimente şi pahare cu rachiu. Înălţarea este ultima zi din an când se va pot vopsi ouă, dar şi momentul în care salutul pascal „Hristos a Înviat!” este înlocuit cu „Hristos S-a Înălţat!”.
Legenda lui Ispas
Despre Ispas se spune că ar fi fost un om vesel, motiv pentru care credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. La Ispas abundă obiceiurile şi practicile magice legate de cultul morţilor: pomeni, ospătarea sufletelor morţilor care plutesc în aer, în drum spre cer, curăţirea şi împodobirea mormintelor cu flori, frunze şi ramuri de paltin, pomenirea morţilor. În drumul lor din mormintele părăsite spre cer la Joimari, unele spirite ale morţilor se pot însă rătăci. Rămânând pe Pământ, acestea devin moroi sau strigoi care provoacă rele animalelor, în special vacilor cu lapte şi oamenilor. De aceea, în noaptea şi ziua de Ispas se fac multe ritualuri magice de apărare: se culeg şi se sfinţesc flori, frunze şi ramuri de alun, nuc, leuştean şi paltin. Buciumaşii sună din buciume ca să alunge relele.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

OMS le cere statelor să reglementeze alimentele bogate în sare. Bolile cardiovasculare ucid în Europa 10.000 de oameni zilnic

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat miercuri țările să stabilească limite legale privind cantitatea ...