Acasă » REGIONAL » Iasi » Tratament scump aprobat pentru pacienţii cu scleroză multiplă: 30.000 lei /doză
pmp

Tratament scump aprobat pentru pacienţii cu scleroză multiplă: 30.000 lei /doză

Fondurile vor fi alocate începând cu trimestrul III. Este considerat un medicament eficient. „Vom iniţia tratamentul probabil din octombrie -noiembrie anul acesta, în momentul de faţă fiind în curs de desfăşurare a formalităţilor pentru a putea achiziţiona medicamentul“, dr. Bogdan Ignat, medic primar neurolog la Spitalul Clinic de Recuperare.

Pacienţii care suferă de scleroză multiplă vor putea ca din această toamnă să beneficieze de un nou medicament care este considerat în momentul de faţă a fi cel mai eficient. Alemtuzumab sau după denumirea comercială, Lemtrada, a intrat în România de la finalul lunii aprilie în programul naţional, urmând ca cel mai probabil din trimestrul III al acestui an să fie alocate fondurile necesare de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Astfel, vor avea acces la el bolnavii de scleroză multiplă recurent-remisivă din regiunea Moldovei care se află în evidenţele Spitalului Clinic de Recuperare, la recomandarea medicului curant, fiind nevoie de mai multe criterii care trebuie să fie îndeplinite. Forma recu­rent-remisivă presupune că pacientul prezintă pusee clinice, care ulterior beneficiază de recuperare completă sau parţială. Cealaltă formă, este cea primar-progresivă, are o evoluţie se­veră de la început, cu deficite neurologice progresive.

„Vom iniţia tratamentul probabil din octombrie-noiem­brie anul acesta, în momentul de faţă fiind în curs de desfăşurare a formalităţilor pentru a putea achiziţ­iona medicamentul. Este un medicament foarte eficient, tendinţa care este promovată în ultima vreme în mediul ştiinţific este cea de resetare sau de repornire a sistemului imun, adică distrugi o bună parte a celule­lor imunitare care apoi se regenerea­ză din nou, însă fără erori, adică fără erorile care au dus la evoluţia bolii“, a precizat dr. Bogdan Ignat, medic primar neurolog în Clinica de Neurologie de la Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi.

Astfel, specialiştii susţin că în urma unor studii s-a observat că aproximativ 50 – 60% dintre pacienţii care au urmat acest tratament au avut o progresie mai lentă a bolii, mai exact după şase ani – 56% nu au mai avut nevoie de alt tratament (28% au primit un al treilea ciclu de Lemtrada), iar la opt ani – 44% din pacienţii loturilor iniţiale nu au avut nevoie de alte terapii sau de cicluri suplimentare faţă de cele din primii doi ani. De asemenea, la opt ani aproximativ 70% dintre pacienţi erau stabili sau chiar prezentau îmbunătăţiri din punct de vedere al dizabilităţii.

Beneficiile tratamentului – mai mari decât riscurile

De asemenea, s-a constatat inclusiv de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) că beneficiile tratamentului cu Lemtrada sunt mai mari decât riscurile pe care le prezintă, fiind astfel utilizat de mai mulţi ani în Uniunea Europeană, mai exact din anul 2013. Modul de administrare este unul mai confortabil comparativ cu celelalte terapii, administrându-se sub formă de perfuzie intravenoasă timp de cinci zile în primul an şi timp de trei zile în al doilea an, beneficiile fiind observate pe termen lung.

„Preţul eficienţei Alemtuzumabului sunt efectele adverse, majoritatea pacienţilor au reacţii adverse la administrare, adică în cele cinci zile. Acestea sunt neplăcute, dar nu aduc un risc suplimentar, în astfel de cazuri se întrerupe perfuzia, iar în general lucrurile se remit. Nu sunt lucruri care să aibă impact pe termen lung, problema este că foarte mulţi dintre pacienţii care primesc acest tratament pot avea şi efecte adverse pe termen lung, cel puţin în primii an“, a completat medicul ieşean.

Aşadar, conform EMA, cele mai importante reacţii adverse sunt afecţiunile autoimune, aici fiind incluse tulburări ale glandei tiroide, purpură trombocitopenică imună, adică o afecţiune hemoragică cauzată de numărul mic de trombocite din sânge, dar şi probleme renale. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt erupţiile pe piele, durerile de cap, febra precum şi infecţii ale căilor respiratorii.

Medi­cii ieşeni mai precizează că acest tratament ar putea fi indicat pacienţilor ca­re în ultimii doi ani au prezentat două pusee şi ale căror leziuni cerebrale sunt active, aceste criterii fiind evaluate de către medicul curant şi confirmate prin intermediul unei investigaţii de tip RMN, medicul fiind singurul care poate recomanda dacă se impune sau nu schimbarea tratamentului.

Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează sistemul nervos, printre simptomele resimţite de pacienţi fiind pierderea vederii, amorţeală resimţită în mâini şi picioare, pierderea puterii de concentrare, iar în timp şi invaliditate. Boala nu poate fi vindecată, ci doar ţinută sub control prin tratament. În evidenţele Spitalului de Recuperare sunt aproximativ 600 de pacienţi din toată Moldova, anual fiind diagnosticate aproximativ 60 de cazuri noi, chiar şi în cazul adolescenţilor.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

VIDEO | Diana Șoșoacă îl amenință pe primarul pășcănean Pintilie cu dosar penal

„Să vezi ce dosar penal îți fac eu Pintilie de n-o să te mai saturi ...