Acasă » CULTURAL » Tururi ghidate gratuite la Palatul Mogoşoaia dedicate Centenarului Marii Uniri
thomplast

Tururi ghidate gratuite la Palatul Mogoşoaia dedicate Centenarului Marii Uniri

O serie de tururi ghidate gratuite şi conferinţe dedicate Centenarului Marii Uniri vor fi organizate în incinta istorică a palatelor brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în fiecare sâmbătă şi duminică, în perioada 16 iunie-29 iulie, scrie news.ro.

Ghid va fi istoric de artă dr. Oana Marinache. Organizator: Primăria Generală a Capitalei prin Centrul de cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”.

Sâmbătă, 16 iunie, de la ora 12.00 are loc primul tur ghidat gratuit în incinta istorică a palatelor brâncoveneşti de la Mogoşoaia, punctul de întâlnire fiind Biserica Sfântul Gheorghe. De la ora 13.30, în Salonul “Domniţa Bălaţa”, va avea loc conferinţa publică “Personalităţi culturale: Ion I.C. şi Eliza Brătianu”.

Înainte de a juca un rol politic decisiv pentru destinul României, Ion I. C. Brătianu (1864-1927) se formează în domeniul tehnic, la Politehnica şi Şcoala de Poduri şi Şosele de la Paris. La întoarcerea în ţară, va lucra în echipa inginerului Anghel Saligny, aducându-şi contribuţia la realizarea căii ferate Feteşti-Cernavodă, construcţia portului de la Cernavodă, lărgirea căii ferate Bacău-Piatra Neamţ, realizarea podului peste Dunăre. Cu ajutorul arhitectului Petre Antonescu, se va implica în transformarea casei modeste de la Florica într-un conac impunător, care să găzduiască întreaga familie Brătianu.

Citește și: Doliu în lumea muzicii! Chitaristul trupei Fleetwood Mac a murit

Soţia sa, Elisa Ştirbey (1870-1957), s-a născut într-una dintre cele mai importante familii boiereşti, fiind nepoată a domnitorului Barbu D. Ştirbey (1799-1869) şi fiica omului politic Alexandru B. Ştirbey (1837-1895), Elisa a devenit în 1890 soţia lui Alexandru Marghiloman (1854-1925) şi în 1907 a lui Ion I. C. Brătianu (1864-1927). S-a implicat în activităţi mondene, patronând societăţi filantropice şi culturale, contribuind activ la dezvoltarea grădinilor publice din Bucureşti şi a încurajat păstrarea meşteşugurilor populare.

După moartea soţului ei, înfiinţează una dintre cele mai importante instituţii culturale bucureştene din secolul al XX-lea: Aşezămintele culturale “Ion I. C. Brătianu”. Dincolo de cinstirea memoriei soţului ei, fost prim-ministru al României, s-a implicat alături de arhitectul Petre Antonescu în extinderea clădirilor de pe proprietatea sa şi a permis accesul publicului la bogata şi valoroasa bibliotecă, de care s-a îngrijit şi pe care a îmbogăţit-o în perioada 1929-1948.

Citește și: Schimbări la YAHOO! Ce serviciu va fi suspendat începând de luna viitoare

Transport public Bucureşti-Mogoşoaia: de la gura de metrou 1 Mai (Piaţa Chibrit) circulă la fiecare 15-20 minute linia 508 către Mogoşoaia (staţia Palat brâncovenesc), preţ călătorie 2 lei. Transport privat: taxă de parcare 2 lei/zi/autovehicul.

Palatul este deschis în fiecare zi, de marţi până duminică, între 10.00 – 18.00.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Actorii Maia Morgenstern şi Florin Piersic, premiul pentru întreaga activitate la Gala Uniter

Actorii Maia Morgenstern şi Florin Piersic au primit, luni seară, premiul pentru întreaga activitate la ...