STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » ECONOMIC » Afaceri » Un cunoscut om de afaceri spune în ce ar investi 50.000 de euro, dacă ar trebui să o ia de la capăt în vreme de criză. Marile greșeli ale începătorilor 
pmp

Un cunoscut om de afaceri spune în ce ar investi 50.000 de euro, dacă ar trebui să o ia de la capăt în vreme de criză. Marile greșeli ale începătorilor 

Turbulențele socio-economice actuale reprezintă mari încercări pentru antreprenorii români, în special pentru cei care dețin microîntreprinderi, respectiv pentru cei care sunt la început de drum. Totodată, există și oportunități pentru cei care vor să înceapă afaceri, prin programe guvernamentale precum Start-Up Nation.

Despre provocările noilor antreprenori, respectiv despre programul de sprijinire a mediului business autohton, Ziare.com a discutat cu afaceristul Dragoș Anastasiu. Acesta a oferit câteva sfaturi celor aflați la început de drum: în primul rând, să intre într-o afacere în care chiar știu ce fac, în care au habar de unde să o apuce, iar dacă se pot folosi de cei 50.000 de euro oferiți prin Start-Up Nation 2024, să o facă.

„Eu sunt foarte des întrebat în ceea ce aș investi. Aș investi cei 50.000 de euro în ceea ce aș ști să fac. În România sunt oportunități în toate domeniile, dacă știi să faci treaba bine. Se fac multe lucruri la un nivel managerial și de mindset relativ scăzut. Deci în toate domeniile ai putea să ai succes, cu excepția domeniilor semi-închise – energie, telecomunicații. Dar în tot ceea ce înseamnă servicii, mică industrie, poți începe cu 60.000 de euro. În IT poți începe cu 60.000 de euro.

Dar înainte, aș îndruma orice tânăr să investească în ceea ce știe să facă, pentru că va avea toate șansele să aibă succes. Dacă investește în IT pentru că ‘e de viitor’, la ce ajută asta, dacă oamenii nu sunt pregătiți să facă asta?! De asemenea, trebuie să vadă nevoia reală în piață și să facă ceea ce știu să facă”, a declarat Anastasiu.

Nu este nicio grabă în a deveni antreprenor, susține omul de afaceri.

„Antreprenorilor nu le recomand neapărat să pornească foarte devreme. Dacă au ‘drive’, părinții au bani, cu cât mai repede încep și cu cât au mai repede eșecuri, cu atât mai bine. Dar altfel, le recomand să fie intraprenori, să facă pe banii altora și când au acumulat un mic cheag financiar și mai ales competențe, atunci să intre în antreprenoriat”, a mai precizat Anastasiu.

Motivele pentru care cei aflați la început de drum eșuează sunt multiple.

„Mulți se duc pe ceea ce le face lor plăcere, nu pe ceea ce știu să facă. Eșuează și din lipsă de experiență, și din lipsă de finanțare suficientă, din incapacitatea de a delega, din incapacitatea de a se asocia. Sunt multe motive”, a mai punctat omul de afaceri, pentru Ziare.com.

Afacerile românești mici și mijlocii, în mare pericol. Cifre negative record

Potrivit unei analize Sierra Quadrant, peste 16.000 de companii şi-au închis porţile în primele patru luni ale acestui an, cu aproape 3.000 mai multe decât în anul precedent.

Cele mai multe firme care au fost dizolvate în primele patru luni din acest an activau în comerţ şi servicii (4.389), urmate de cele din sectorul construcţiilor (1.662), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (1.572) şi industria prelucrătoare (1.403).

Marea lor majoritate sunt firme din sectorul IMM-urilor, puternic afectate de efectele inflaţiei, creşterilor de taxe şi ale scăderii consumului, precizează analiştii.

Potrivit analiştilor companiei, nici la precedenta criză economică nu s-a înregistrat un asemenea număr de firme dizolvate, semn că încrederea investitorilor în dinamica economică este la un nivel foarte scăzut.

Dacă dinamica dizolvărilor de firme din primele patru luni se va menţine şi în lunile următoare, nu este exclus ca numărul firmelor ieşite din peisajul economic să se apropie de pragul de 50.000, faţă de 39.031 în 2023, subliniază sursa citată.

Potrivit rapoartelor din ultimii ani, peste 90% dintre start-up-uri dau faliment după 1-5 ani.

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Locul de muncă din România la care angajații lucrează doar 4 luni și sunt plătiți tot anul. Câți bani iau chiar și când nu lucrează

Telegondola din Mamaia funcţionează doar patru luni pe an, dar, cei 11 angajaţi, dintre care ...