Acasă » REGIONAL » Iasi » Un numar de 88 de straini, depistati cu forme ilegale in Iasi. Alte 5690 persoane au fost monitorizate de cei de la Serviciul pentru Imigrari
pmp

Un numar de 88 de straini, depistati cu forme ilegale in Iasi. Alte 5690 persoane au fost monitorizate de cei de la Serviciul pentru Imigrari

             În cursul anului 2017, polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Iași au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 5690 de persoane, dintre care 3883 din state terțe și 1807 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați 88 de străini în situații ilegale și emise 81 de decizii de returnare. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 521 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 70.000 de lei.

 

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciului pentru Imigrări al județului Iași, în cursul anului 2017, au asigurat managementul șederii și rezidenței, pe raza județului, pentru 5690 de persoane, dintre care 3883 străini din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, Israel, Maroc, Tunisia și 1807 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Franţa și Grecia.

 

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: studii, urmate de cele conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

 

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate 91 de  invitații, cele mai multe depuse pentru străini din Iran, India, China și Iordania.

 

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 1876 de permise de ședere, dintre care 1829 pentru ședere temporară și 47 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 493 de certificate de înregistrare și 3 cărți de rezidență permanentă.

 

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 73 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 72 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi înalt calificați.

 

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 87 de acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 88 de străini în situații ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 81 de decizii de returnare/comunicări de părăsire, prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, iar ceilalți 7 străini au fost puşi în legalitate.

 

De aseemenea, s-a acordat tolerarea rămânerii pe teritoriul Romaniei pentru un cetățean albanez.

 

Totodată, au fost aplicate 521 de sancțiuni contravenționale în valoare de 70.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată., OUG 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene și OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

 

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

 

 

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Vine noua pandemie?! Virusul mortal care a speriat lumea. Nu are vaccin sau tratament

Autoritățile indiene iau măsuri rapide pentru a preveni răspândirea virusului Nipah după moartea unui băiat ...