Acasă » EVENIMENT » Valul de caniculă din Europa vine spre România. Ce urmează după ce domul de căldură va dispărea

Valul de caniculă din Europa vine spre România. Ce urmează după ce domul de căldură va dispărea

Ne aşteaptă o săptămână de foc, cu temperaturi extreme. Valul de căldură, care a făcut prăpăd în Europa, în special în Spania şi în Franţa, se îndreaptă acum spre România.

În vestul țării a fost deja o zi toridă. Ambulantele au străbătut oraşele şi au dus la camerele de gardă, oameni care s-au topit pe picioare. Problema este că după arşiţă vin întotdeauna furtuni care pot fi devastatoare.

La Timișoara, unde luni s-au înregistrat 36 de grade la umbră, o bătrână a ajuns la spital după ce s-a prăbuşit pe stradă. Martorii au sunat imediat la 112.

În Dâmbovița, sirenele ambulanțelor au sunat toată ziua. Căldura sufocantă le-a creat probleme în special cardiacilor.

Potrivit medicilor în astfel de zile cei mai expuşi sunt vârstnicii şi copiii foarte mici.

Mihai Grecu, șef UPU Spitalul Județean Timișoara: “Pacienții care sunt cu afecțiuni cardiace, care sunt hipertensivi, care sunt neurologici, pacienții pulmonari.Recomandarea este mai ales sugarii și nou-născuții să nu fie lăsați în autovehicole la soare, pentru că există un risc real de a le pune viața în pericol.”

A fost extrem de cald și la Oradea. Pentru cei care au avut de lucru în câmp ziua a fost un coșmar.

Cei care au vrut să se răcorească au făcut o baie în Criș, chiar în centrul orașului.

Europa întreagă este năucită sub o cupolă sau un dom de căldură, în forma literei grecești Omega, care se mișcă de la vest la est. Vipia face zeci de victime zilnic.

Practic, aerul cald care ar trebui să se ridice este ținut la sol, de o masă de aer cu o uriașă persiune. Astfel, aerul extrem de fierbinte este, practic, blocat deasupra unei anumite zone iar curenții de convecție îl suflă înapoi la pământ, ca un ventilator. În Franța au fost deja 45 de grade la umbră, iar în Spania au izbucnit sute de incendii de pădure.

Roxana Bojariu, climatolog: “E vorba de o dezvoltare foarte puternică a unui câmp de presiune înaltă/favorizează mişcarea aerului de sus în jos şi asta înseamnă că, practic, păstrează căldura în acea zonă şi tocmai aici intervine fenomenul acesta de amplificare a valului de căldură.”

Și mai grav, în interiorul cupolei pot avea loc fenome meteo extreme, care nu pot fi prevăzute.

În nord-vestul Franței, în Normandia, un bărbat care făcea kite-surf a murit din cauza unor rafale de vânt puternic, iscate din senin pe plajă. Practic viteza vântului a crescut de la 0 la 100 de kilometri în câteva secunde. Omul a fost luat pe sus cu totul și azvârlit în vitrina unui restaurant de pe țărm! Alte 5 persoane au fost rănite de același vârtej .

Roxana Bojariu, climatolog: „Se produc instabilităţi foarte mari şi poţi să ai furtuni foarte puternice cu intensificări de vânt mări, chiar şi cu generare de tornade. E ceea ce am observat în Normandia, unde cerul era foarte senin. Practic a fost un vârtej.”

Iar masa de aer cald, ilustrată cu roșu în hărțile de pe satelit, se îndreaptă acum spre România.

Aerul cald care vine dinspre Africa spre Europa va ţine România la cuptor vreme de trei zile. Numai că, după acel moment, dinspre nord spre bătrânul continent vine aerul rece. Şi, de fiecare dată când două mase de aer de temperaturi diferite se întâlnesc, avem parte de instabilitate atmosferică. Ori, asta spun meteorologii români, că urmează o săptămână cu trei zile de caniculă, apoi alte zile cu ploi şi posibil vijelii.

Sursa: Stirileprotv.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Finalizare proiect în comuna Moțca. Consolidarea infrastructurii TIC în domeniul e-educație

Proiectul privind îmbunătățirea calității infrastructurii TIC de educație și a dotării școlilor din comuna Moțca, ...