Acasă » REGIONAL » Iasi » (VIDEO) A venit ziua excluderii din PSD pentru primarul Mihai Chirica
pmp

(VIDEO) A venit ziua excluderii din PSD pentru primarul Mihai Chirica

 

Organizaţia municipală a dat ieri o rezoluţie de susţinere a primarului. Numai că, azi, discuţiile se vor purta în BPJ şi în CEx, unde tabăra lui Maricel Popa deţine controlul.

Primarul Mihai Chirica intră astăzi la judecata şefilor organizaţiei judeţene a PSD Iaşi. Forul de conducere al filialei va decide dacă îl exclude sau nu din partid, alături de doi apropiaţi ai săi: Gabriel Harabagiu (viceprimar) şi Sorin Iacoban (fost deputat). Aseară, ei au primit spriji­nul organizaţiei municipale a PSD Iaşi şi au declarat că o eventuală excludere decisă de colegii de la „judeţ“ nu va respecta statutul PSD, drept pentru care vor depune contestaţii. Principalul argument invocat ţine de proceduri interne în astfel de cazuri. Şedinţa „municipalei“ PSD nu a fost lipsită de tensiuni, primarul şi unul dintre vice­preşedinţi având un schimb acid de replici.

 

O decizie care s-a luat ieri, dar nu a fost făcută publică, vizează excluderea din partid a lui Mihai Gavril, membru al Comisiei de etică, for ce a propus sancţiunile în cazul celor trei. Motivul? Surse din PSD spun că Gavril a fost în conflict de interese întrucât îi va lua locul lui Gabriel Harabagiu în Consiliul Local, dacă acesta din urmă va fi exclus astăzi din PSD. La finalul unor discuţii de aproape două ore, „profunde şi aprinse“, aşa cum le-a catalogat primarul, organizaţia municipală a dat un semnal clar de susţinere pentru Mihai Chirica şi apropiaţii săi, fiind aprobată şi o rezoluţie în acest sens. „Nu există nicio motivaţie (pentru excludere, n.r.) pentru niciunul dintre membri“, a comentat Mihai Chirica.

 

Chirica către Ostaficiuc: „Vrei să fracturezi organizaţia!“

 

Cel mai tensionat moment al şedinţei CEx a fost cel al intervenţiei lui Ostaficiuc, care a ţinut să-şi explice votul de abţinere, el fiind şi singurul în această situaţie, restul organizaţiei votând în favoarea lui Chirica, Harabagiu şi Iacoban. Dacă în faţa presei a fost evaziv în explicaţii, în faţa colegilor săi a avut un discurs cât se poate de sincer. „Abţinerea mea cred că este dată de o chestiune personală ca nu cumva domnul Popa (Maricel Popa, şef PSD Iaşi – n.r.) să mă dea afară din funcţia de consilier judeţean pentru că e singura chestie pe care o mai am“, a spus Ostaficiuc. Şedinţa s-a desfăşurat la Direcţia Agricolă, cu uşile închise, dar vociferările din interiorul sălii au putut fi auzite şi de pe holul unde aşteptau ziariştii. Ostaficiuc i-a reproşat lui Chirica faptul că primarul ar fi propus, în 2013, excluderea sa din partid, precum şi modul „umilitor“ în care şeful PSD Iaşi Maricel Popa ar fi fost tratat la Revelionul pensionarilor organizat luna trecută de „municipala“ PSD. Primarul a catalogat afirmaţiile lui Ostaficiuc drept neadevăruri. Legat de invitaţia lui Popa la eveniment, a lămurit Iacoban „misterul“: exista riscul ca Revelionul să nu poată fi plătit din „banii de partid“, având în vedere că Popa conduce organizaţia judeţeană. „Degeaba încerci să fracturezi organizaţia, nu o să reuşeşti!“, i-a transmis edilul lui Ostaficiuc. În schimb, Ostaficiuc i-a replicat că organizaţia s-a scindat din momentul în care Chirica a intrat în PSD. Ulterior, primarul l-a acuzat că el ar fi fost în spatele propunerii de a-l exclude din partid pe Iacoban. „Tu ai fost motorul excluderii lui Iacoban!“, a strigat Chirica.

 

După încă un schimb de replici, Ostaficiuc a avut o replică memorabilă: „Accept minciuni des­pre alţii, dar nu despre mine“. În timpul şedinţei, primarului Chirica i s-a mai adus un reproş şi din partea unei femei, care a subliniat că edilul a ales de unul singur, în 2016, lista candidaţilor eligibili la parlamentare, fără să consulte organizaţia. Afirmaţia acesteia a venit în contextul în care, în prezent, între edil şi parlamentarii PSD nu mai există colaborare, ultima supărare a acestora din urmă fiind că nu au fost invitaţi pe scena din Piaţa Unirii cu ocazia zilei de 24 ianuarie. În ultimele luni, Chirica i-a criticat dur pe parlamentarii PSD de Iaşi, după ce aceştia au ţinut partea lui Liviu Dragnea în conflictul dintre cei doi. Organizaţia judeţeană a PSD a programat astăzi două şedinţe: una a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) şi cealaltă a Comitetului Executiv Judeţean (CEx). Prima dată, votul pentru excluderea lui Chirica, Harabagiu şi Iacoban va fi supus aprobării membrilor BPJ (25 la număr) şi, apoi, CEx-ului (circa 100 de membri). De menţionat că organizaţia municipală, principalul sprijin al lui Chirica, este foarte slab reprezentată atât în BPJ, cât şi în CEx.

 

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Vine noua pandemie?! Virusul mortal care a speriat lumea. Nu are vaccin sau tratament

Autoritățile indiene iau măsuri rapide pentru a preveni răspândirea virusului Nipah după moartea unui băiat ...