Acasă » REGIONAL » Moldova » Ieșenii vor merge spre Transilvania prin Bacău. „Pentru că este mai ieftin“

Ieșenii vor merge spre Transilvania prin Bacău. „Pentru că este mai ieftin“

„Facem autostradă Iaşi – Bacău – Oneşti – Valea Oituzului – Braşov. Este un traseu mult mai uşor de realizat“, a spus Felix Stroe în cadrul şedinţei Comisiei de buget a Parlamentului.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a trântit de pământ cu proiectul autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. Stroe a recunoscut ieri tranşant: autostrada Moldova – Transilvania înseamnă Bacău – Braşov.

„Este mai mai uşor şi mai ieftin să o facem“, a spus ministrul.

Declaraţia a fost făcută în cadrul şedinţei Comisiei de buget a Parlamentului, Stroe fiind interpelat de deputatul ieşean Cosette Chichirău pe această temă.

„Autostrada care să lege Moldova de Transilvania este o prioritate pentru guvern. În ceea ce priveşte legătura cu Transilvania a Moldovei, strategia noastră e următoarea. Pentru că este mai ieftin, este mai uşor de făcut şi trebuie făcută odată, oamenii ăia au aşteptări foarte mari. Și vom proceda aşa. Facem autostradă Iaşi – Bacău – Oneşti – Valea Oituzului – Braşov. Este un traseu mult mai uşor de realizat“, a spus Felix Stroe.

El a susţinut că există deja discuţii avansate cu instituţii precum Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru asigurarea finanţării.

„De la toate cele trei instituţii financiar-bancare am primit sprijin. Vom respecta regulile de achiziţie ale acestor instituţii, mai avem de clarificat un singur aspect, cu doamna comisar pentru dezvoltare, ca aceste finanţări pentru proiectul Moldova – Braşov să fie decontate ulterior din fonduri europene nerambursabile. Eu cred că este o veste bună pentru cetăţenii Moldovei“, a continuat Stroe.

La acest moment a fost întrerupt de Cosette Chichirău.

 

„Noi nu vrem să mergem la Braşov, îmi pare rău, vrem să mergem la Berlin. Berlinul e problema noastră, nu Braşovul. De ce ne duceţi la Braşov? Eu v-am întrebat despre Iaşi – Târgu Mureş“, a spus Chichirău.

În replică, Stroe a spus că „Iaşi – Tg. Mureş este Iaşi – Bacău – Oneşti – Braşov – Târgu Mureş“.

În discuţii a intervenit şi fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (PSD), într-un stil caracteristic unor parlamentari PSD în ultima vreme.

„Domnu’ ministru, spuneţi-i doamnei comisar că doamna deputat vrea mai pe altă parte“, a spus, zâmbind, Teodorovici, el prezidând lucrările Comisiei.

 

Chichirău a evitat să-i ofere o replică fostului ministru.

„Domnul preşedinte, dacă-mi permiteţi, eu am un respect corect şi sincer faţă de doamna deputat. Nu am vrut să spun că am abandonat proiectul la care dânsa se referă şi care ar fi o crimă dacă ar fi abandonat. Dar, am zis să demarăm această… să nu stăm totuşi să aşteptăm, acolo sunt şi nişte probleme legate de proiectare, de studiul de fezabilitate, DNA a ridicat nişte dosare şi s-a oprit, deocamdată, proiectarea pe un anumit tronson“, a intervenit Stroe.

 

Ministrul a fost întrerupt de Chichirău, care a subliniat că DNA doar a cerut „nişte informaţii“.

„Nu folosiţi acest lucru ca o scuză să nu faceţi nimic“, a mai spus Chichirău, după care discuţiile din Comisie au continuat pe altă temă.

Sursa: Ziaruldeiasi.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Pensii 2024. Cine va primi cu 80% mai mult de la poştaş anul viitor

Ministrul Muncii (MMSS), Simona Bucura Oprescu, a oferit clarificări cu privire la impactul noii legi ...