Acasă » REGIONAL » Iasi » Studentul din Iasi care și-a măcelărit colegii, închis pe viață! Mărturia supraviețuitorului

Studentul din Iasi care și-a măcelărit colegii, închis pe viață! Mărturia supraviețuitorului

 

Pedeapsă maximă în dosarul crimei din căminul studenţesc C4 din Târguşor. Aurelian Giosan a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare, deşi nu a recunoscut până la finalul procesului că ar fi vinovat. Pe lângă închisoarea pe viaţă, Giosan a mai fost obligat de prima instanţa la plata a 500.000 de euro. „îi îndemn pe toţi să aprecieze fapta raportată la justiţia din America şi să vadă care ar fi fost sentinţa“, ne-a spus, aseară, Casian Harpă, studentul care a supravieţuit măcelului din cămin C4.

 

Puţin peste doi ani au trecut de la faptele abominabile care au şocat studenţii căminului studenţesc C4 din Iaşi. „Crima din cămin“, aşa cum este cunoscut dosarul în care este inculpat Aurelian Giosan, a fost soluţionat, ieri, de prima instanţă. Tribunalul Iaşi a decis ca fostul student al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ să primească închisoare pe viaţă, fiind obli­gat, de asemenea, şi la plata unor daune totale de 500.000 de euro aparţinătorilor studentului care a murit sau celui care a fost grav rănit în timpul măcelului.

 

Supravieţuitorul: „trauma nu o să treacă niciodată“

Aurelian Giosan a fost găsit vinovat pentru toate cele patru infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. A primit detenţie pe viaţă pentru omor calificat, precum şi 12 ani de închisoare pentru tentativă la omor calificat, 5 ani pentru tâlhărie şi 4 ani pentru distrugere. După contopire, s-a stabilit ca pedeapsă finală închisoarea pe viaţă. Pe lângă pedeapsa maximă, Giosan a mai fost obligat şi la plata unor daune morale.

 

„Obligă inculpatul la plata unor daune de 200.000 de euro către Harpă Casian, câte 100.000 de euro către Nour Alexandra şi Nour Victor şi câte 50.000 de euro către Nour Octavian şi Nour Ghe­nadie“, ne-a precizat judecătorul Daniel Mirăuţă, purtătorul de cuvânt al Tribunalui Iaşi.

Studentul care i-a supravieţuit lui Gio­san, după mai multe zile de comă, spune că nu a trecut nici acum de momentul şocant de acum doi ani. Harpă a declarat repor­terului Ziarului de Iaşi că, din punctul său de vedere, pedeapsa este „permisivă“.

„Având în vedere gravitatea şi cruzimea faptei, nu pot decât să apreciez sentinţa destul de permisivă, deşi este sentinţa maximă prevăzută de lege. Aceasta este justiţia din România. Îi îndemn pe toţi să aprecieze fapta raportată la justiţia din America şi să vadă care ar fi fost sentinţa. Trauma psihică şi urmele fizice nu o să treacă niciodată“, ne-a spus Casian Harpă.

Reprezentanţii lui Aurelian Giosan sau ai studentului care a fost ucis de acesta, Vic­tor Nour, nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri.

Filmul crimei

Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 9 noiembrie 2015, în jurul orelor 5.45-6.00, doi studenţi din camera 23 a căminului C4, situată sub cea în care a avut loc crima, au auzit „zgomote înfundate, ca de lovituri“, venind dinspre camera 49, lo­cul crimei. La un moment dat, studenţii au auzit şi expresia „taci, mă!“, după care lucrurile s-au liniştit, iar ei s-au culcat. În jurul orelor 6.45-6.50, un tânăr de la etajul 1 a strigat după ajutor după ce a văzut că din camera 49 ieşea fum. Ulterior, cu ajutorul paznicului, un student a spart uşa şi a zărit imagini macabre.

 

„În cameră ardeau mocnit nişte pături adunate în mijlocul camerei, pătura de pe primul pat de jos din partea stângă şi pătura de pe patul din dreapta, de lângă geam. Pe podea, lângă paturile din partea stângă cu faţa în sus, se afla Harpă Casian, care avea o mână în ghips, iar pe patul din partea dreaptă, de lângă geam, cu faţa în sus, îmbrăcat doar în pantaloni scurţi, se afla Victor Nour“, au precizat anchetatorii.

 

Patru martori i-au scos din cameră pe Harpă şi Nour şi au încercat să le acorde primul ajutor.

„Întrucât a văzut că persoana vătămată Harpă Casian încerca să îi spună ceva, martorul A.A. s-a aplecat asupra acesteia, iar victima a cerut ochelarii. Un alt student i-a adus o pereche de ochelari din cameră. Întrebându-l «cine a făcut asta?», victima i-a răspuns lui A.A.: «Un coleg de cameră m-a înjunghiat… Aurelian Giosan»“.

 

Giosan, originar din judeţul Neamţ, a fost, ulterior, identificat de Poliţie şi încătuşat. El a precizat că fapta a fost comisă de o altă persoană. De aceea, în timpul procesului, a solicitat în mai multe rânduri să fie pus în libertate. Judecătorii s-au opus de fiecare dată, într-una dintre dăţi invocând inclusiv portretul psihiatric al lui Giosan.

 

„În acest context, al existenţei suspiciunii rezonabile de vinovăţie în ceea ce îl priveşte pe inculpat, concluziile expertizei psihiatrice în care se reţine că inculpatul nu manifestă empatie faţă de victime, regret faţă de faptele comise, conturează o periculozitate ex­tremă a acestuia, dovedind pe deplin riscul concret pentru ordinea publică pe care îl reprezintă punerea sa în libertate“, se arată într-o încheiere a Tribunalului, de acum câteva luni.

 

Sentinţa de condamnare nu este definitivă, iar dacă va atacată cu apel, procesul se va re­lua la Curtea de Apel Iaşi.

 

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Primarul din Tg. Frumos, dat pe mâna procurorilor. ANI l-a prins cu fals în declarații. Vatamanu: Probabil vor să vadă dacă am achitat impozitele și taxele aferente

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și ...