Analizele medicale și consultațiile periodice sunt esențiale pentru sănătatea noastră, fiind o modalitate bună de a preveni eventuale afecțiuni, de a le descoperi în fază incipientă sau, dacă suntem sub tratament, de a vedea cum răspunde organismul la terapie. „E mai ușor să previi decât să tratezi” nu este doar o zicere din popor, ci o realitate pe care medicii se luptă ca pacienții lor să o conștientizeze. „Ziarul de Sănătate” vă prezintă în acest număr care sunt analizele medicale de bază pe care ar trebui să le facem și ce investigații medicale simple ne pot ajuta, dacă le realizăm periodic, să depistăm eventualele probleme de sănătate.
Cea mai simplă investigație medicală: examenul fizic regulat
Publicația noastră a discutat cu dr. Adriana Luca și dr. Mihaela Năstasă, care sunt medici de familie cu zeci de ani de experiență în tratarea pacienților de toate vârstele. Medicii au punctat faptul că analizele medicale efectuate la timp și diferitele programe de screening pentru boli atunci când există factori de risc pot salva vieți și pot scuti de un chin pacienții.
Primul pas care trebuie făcut este simplu: un examen fizic regulat la medicul de familie sau cel specialist. Acesta presupune o evaluare a stării generale de sănătate, cu măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului și a temperaturii corpului.
„De asemenea, medicul poate examina diferite părți ale corpului, ascultând inima și plămânii cu un stetoscop, examinând gâtul, urechile, ochii și palpând abdomenul și glandele limfatice. Un examen fizic regulat poate oferi informații importante despre starea generală de sănătate și poate ajuta la identificarea precoce a problemelor sau a factorilor de risc. Fiecare persoană beneficiază anual de o consultație de prevenție la medicul de familie care înseamnă, pe lângă examenul clinic al pacientului, și un set de analize medicale în funcție de vârstă”, a declarat dr. Adriana Luca.
Ce analize trebuie să facă copiii până la 18 ani
De la naștere, bebelușii sunt monitorizați de medicul de familie sau de cel pediatru și se fac examene clinice periodice. Acestea presupun analize medicale, testare audiologică, oftalmologică, examen ecografic transfontanelar. O altă recomandare este efectuarea ecografiei de șold este recomandată în primele 4-6 săptămâni de viață.
În cazul copilului cu vârsta cuprins între 2 și 5 ani se poate face screeningul anemiei feriprive sau screeningul rahitismului, totul în funcție de concluziile examenului clinic.
„Pentru screeningul anemiei feriprive se recomandă ca analize medicale hemoleucograma și feritina, iar pentru screeningul rahitismului calciul ionic, total, fosfor și fosfataza alcalină. Între vârsta de 6 și 9 ani se face screeningul sindromului dismetabolic al copiilor cu indice de masă corporală crescut, pentru a încerca o prevenție a obezității. Analizele recomandate sunt: proteine totale, LDL, trigliceride, glicemie, transaminaze hepatice și hormonii tiroidieni TSH și FT4. Între 10 și 17 ani se repetă analizele pentru screeningul sindromului dismetabolic. Nu trebuie uitat nici screeningul anemiei, în special la fetițe, care înseamnă hemoleucogramă și feritină”, a punctat dr. Mihaela Năstasă.
Până la 40 de ani, adulții tineri ar trebui să facă consultații cel puțin o dată la trei ani
La grupa de vârstă 18 – 40 de ani, consultațiile de prevenție ale adultului asimptomatic se fac o dată la 3 ani. După examinarea clinică se poate indica o baterie de analize. Dr. Adriana Luca atenționează că aceasta cuprind un set mai amplu decât cele realizate anterior, până la 17 ani.
Continuarea pe Ziaruldeiasi.ro