Acasă » LIFESTYLE » Vrei să mănânci mai puține alimente ultra-procesate anul acesta? Primele trei la care trebuie să renunți 
pmp

Vrei să mănânci mai puține alimente ultra-procesate anul acesta? Primele trei la care trebuie să renunți 

Alimentele ultra-procesate au fost în centrul atenției în ultima vreme – și nu într-un mod pozitiv. Tot mai multe cercetări au legat o dietă bogată în aceste alimente de diverse probleme de sănătate, inclusiv un risc crescut de obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Ads.

Alimentele ultra-procesate – care conțin cantități mari de ingrediente adăugate precum zahăr, grăsimi, coloranți artificiali sau conservanți pentru a le îmbunătăți gustul și durata de valabilitate – acoperă o gamă largă de produse, de la hotdogi la gustări sărate sau pâine integrală. Totuși, nu toate sunt la fel de dăunătoare sănătății.

Multe alimente ultra-procesate conțin, de fapt, nutrienți valoroși, explică Valerie Sullivan, asistent cercetător la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg. „De aceea, există o reținere în a face recomandări generale împotriva consumului tuturor alimentelor ultra-procesate”, a spus ea.

Cu toate acestea, există dovezi constante că anumite alimente ultra-procesate contribuie la o sănătate precară. Un studiu din septembrie 2024, care a inclus peste 200.000 de adulți din Statele Unite, a identificat principalele produse dăunătoare sănătății cardiovasculare.

Dacă v-ați propus să reduceți consumul de alimente ultra-procesate anul acesta, dar nu știți de unde să începeți, experții recomandă să prioritizați aceste trei grupe alimentare:

 

1. Carnea procesată

 

„Aș începe cu carnea procesată, care a fost constant legată de principalele cauze ale decesului”, spune Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan.

Deși aceste produse conțin proteine (și, în unele cazuri, fier), ele au dezavantaje nutriționale semnificative, precum un conținut ridicat de sodiu și grăsimi saturate, explică Bonnie Liebman, director de nutriție la Centrul pentru Știința în Interesul Public. Studiul din septembrie a arătat că aceste produse sunt asociate în mod constant cu probleme cardiovasculare.

Carnea procesată, cum ar fi baconul, cârnații, hotdogii, șunca și mezelurile, este considerată și cancerigenă de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului.

Alternative mai sănătoase:

Alegeți carne de pasăre gătită la cuptor sau la grătar (precum puiul sau curcanul), pește sau carne roșie slabă.

În loc de sandvișuri cu mezeluri, folosiți pui fript sau ton conservat pentru a face salată de pui sau de ton.

Folosiți o cantitate mică de carne procesată pentru a da gust, cum ar fi bucățele de bacon pe o salată sau un cartof copt, în loc să faceți din aceasta piesa principală a mesei.

 

2. Băuturile îndulcite cu zahăr

 

Experții au încurajat de mult reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr. Băuturi precum sucurile carbogazoase, ceaiurile dulci, băuturile energizante și cocktailurile de fructe sunt legate de probleme de sănătate precum creșterea în greutate, obezitatea, diabetul, bolile de inimă și alte tulburări metabolice, explică Song.

Aceste probleme nu se opresc aici. Liebman a menționat și contribuția acestor băuturi la apariția cariilor dentare. Studiul din septembrie le-a citat, de asemenea, printre cele mai dăunătoare pentru sănătatea cardiovasculară.

Alternative:

Înlocuiți băuturile dulci cu apă plată, care poate fi îmbunătățită prin infuzarea cu fructe sau ierburi.

Alegeți apă carbogazoasă cu arome naturale sau ceaiuri neîndulcite, calde sau reci.

 

3. Alimentele prăjite din comerț

 

Alimentele prăjite din comerț, cu grăsimile, sarea și, uneori, aromele artificiale sau conservanții adăugați, nu aduc beneficii corpului, spune Sullivan.

Procesul de prăjire profundă creează substanțe potențial cancerigene, explică ea. De asemenea, alimentele prăjite precum cartofii prăjiți, chipsurile ambalate, gogoșile sau nuggets-urile din carne sau pește sunt dense în calorii și sărace în nutrienți.

Alternative:

Înlocuiți cartofii prăjiți cu cartofi copți sau alegeți chipsuri coapte în locul celor prăjite.

Gătiți alimentele preferate la cuptor pentru a reduce grăsimile adăugate.

 

Concluzia:

 

Reducerea alimentelor ultra-procesate nu înseamnă eliminarea completă a acestora, ci prioritizarea schimbărilor mici și realizabile. Alegând alternative mai sănătoase și ajustându-vă dieta, puteți contribui la o sănătate mai bună și la prevenirea problemelor grave pe termen lung, scrie health.com.

Sursa: Ziare.com

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Întâlnire la Lespezi cu proprietarii de terenuri expropriate din cuva barajului

Primăria Comunei Lespezi aduce la cunoștința tuturor cetățenilor că, pe data de 24 februarie 2025, ...