Acasă » LIFESTYLE » Vrei să slăbești până la primăvară? Cum faci trecerea spre o dietă sănătoasă după sezonul rece și care sunt capcanele unei diete de slăbit prea bruște

Vrei să slăbești până la primăvară? Cum faci trecerea spre o dietă sănătoasă după sezonul rece și care sunt capcanele unei diete de slăbit prea bruște

Primele luni ale anului, între sărbătorile de iarnă și venirea primăverii, reprezintă una dintre perioadele „favorite” din an pentru diete de slăbit. După sezonul rece și mesele îmbelșugate de sărbători, mulți dintre noi vor să slăbeacă – multe diete încep chiar în primele zile ale anului – însă problema este că cei mai mulți își doresc să piardă brusc kilogramele în plus și să ajungă la silueta dorită peste noapte. Nimic mai greșit, explică pentru HotNews.ro Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională. Care sunt însă secretele din spatele unei diete eficiente și sănătoase în această perioadă?

Dietele bruște, specifice începutului de an

Încă primele zile ale lunii ianuarie și până la venirea primăverii, vorbim, în foarte multe cazuri, despre diete bruște, subliniază nutriționistul Lygia Alexandrescu. Este neapărat necesară vizita la nutriționist pentru a slăbi sănătos? Nu neapărat, este răspunsul nutriționistului Lygia Alexandrescu: „Primul doctor este chiar pacientul – fiecare știe cel mai bine ce funcționează pentru el. Poate trebuie personalizat puțin, pentru că se mai modifică hormonal anumite lucruri – odată cu vârsta mai scade viteza metabolică și atunci poate că mai sunt niște lucruri de lămurit. Dar în rest, fiecare știe cel mai bine ce funcționează pentru el.”

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională

Ianuarie e recunoscută ca luna dietelor bruște, după sărbători, iar unii dintre cei care nu au început „goana după slăbit” încă din ianuarie o fac în februarie, când se apropie venirea primăverii. Așa se face că multă lume trece – sau măcar își propune să o facă – de la excese alimentare la înfometare. Înfometarea ar trebui însă ultima variantă pe care o luăm în calcul, atunci când vrem să scăpăm de kilogramele în plus. Dieta nu ar trebui sub nicio formă să însemne înfometare, subliniază nutriționistul Lygia Alexandrescu: „Ultima noțiune pe care trebuie să o folosim în dietă este înfometarea. După o avalanșă de alimente, în perioada iernii și a sărbătorilor, oprirea bruscă a numărul de calorii, adică valoarea energetică a alimentelor pe care le ingerăm, înseamnă un dezechilibru pentru organism și mai ales pentru imunitate.”

Evident, nu trebuie uitat că orice dietă este mult mai eficientă în combinație cu mișcarea și sportul.

Alimentele care îți țin de foame și nu îngrașă

Cum poți însă să te hrănești echilibrat și sănătos iar, în același timp, să începi să dai jos din kilogramele acumulate în plus? „Sigur că nu vom continua cu alimente în același ritm ca până acum, dacă s-au acumulat kilograme în plus. Dar nici nu vom începe să ne hrănim cu apă și iaurt cînd este frig afară”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Ce putem mânca concret în această perioadă, pentru a scăpa de kilogramele în plus? Multă lume se hrănește cu carne slabă la grătar lângă care pune o salată în perioada dietei, însă după perioada de iarnă, când se consumă în mod tradițional foarte multă carne, aceasta nu este cea mai fericită variantă: „Putem exclude în primul rând carnea, pe care o înlocuim cu o brânză mai puțin sărată. După atâta carne consumată în perioada iernii și mai ales de sărbători, legumele la cuptor cu puțină brânză sunt binevenite”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.

Ce putem mânca, în schimb? „Este mai bine să mergem pe legume la cuptor, cu puțină brânză. Spre exemplu, un sufleu de conopidă, cu ou și puțină mozarella sau caș dulce. Este o mâncare foarte sățioasă, ține de foame, este plină de fibre. Practic, sistemul imunitar este echilibrat.” Dietă / Foto: Motortion | Dreamstime.com

La finalul iernii poți renunța complet la carne, o perioadă

Renunțăm însă complet la carne în această perioadă? Ce spune nutriționistul? „Lăsăm o vreme carnea deoparte, pentru că tocmai am trecut prin această perioadă în care am consumat foarte multă carne. Sigur însă că putem consuma și carne, din când în când. Putem consuma carne 2-3 ori pe săptămână, dintre care o dată pește.

Carnea poate fi înlocuită cu succes nu doar cu o brânză mai puțin sărată și cu puține grăsimi, ci și cu salate de rădăcionase – pentru că nu mai avem la dispoziție castraveți și roșii de calitate, așa cum avem vara. „Rădăcinoasele au putere foarte mare din punct de vedere energetic. În plus, ajută colonul, curăță colonul, au fibre foarte multe.”

Foarte recomandate sunt și supele cremă, ciorbele de legume, tot ceea ce înseamnă soteuri de legume – broccoli, conopidă – mămăligă cu iaurt sau kefir: „Variante alcaline, variante ușoare. Nu scoatem complet nici proteinele – rămân lactatele, rămâne un ou, din când în când. Toate mesele trebuie să fie bogate în fibre, în așa fel încât să putem face curățenie generală pe colon.”

Ceaiurile diuretice te ajută să nu reții apă

Nu în ultimul rând, ceaiurile diuretice ar trebui să nu lipsească în această perioadă, pentru a scăpa de retenția de apă: „S-au mâncat murături, s-au măncat cârnați, s-a mâncat tot ce înseamnă mâncare tradițională. Asta înseamnă multă sare și, automat, retenție de apă. Ne trezim cu mâinile și picioarele umflate”, explică Lygia Alexandrescu.

Acesta este motivul pentru care un ceai de soc, de zmeură sau de hibiscus poate face minuni: „Ne ajută să ne subțiem din nou membrele și obrajii și ne ajută ca, undeva în 3-4 zile, să dăm jos repede ceea ce s-a pus repede.”

Continuare pe Hotnews.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

În prag electoral, Pintilie anunță că se fac demersuri pentru reabilitarea Lacului pășcănean „Peștișorul”

În prag electoral, după trei ani de stagnare, actuala conducere a Primăriei Pașcani anunță într-o ...