Acasă » IT / Stiinta » De ce este cald într-un iglu de zăpadă, dacă temperaturile din exterior sunt extrem de scăzute? Care este explicaţia ştiinţifică
pmp

De ce este cald într-un iglu de zăpadă, dacă temperaturile din exterior sunt extrem de scăzute? Care este explicaţia ştiinţifică

Privind un iglu, mulți dintre noi ne punem întrebarea: „De ce este cald într-un iglu de zăpadă şi cum poţi sta confortabil în condiții atât de ostile?” Cu toate acestea, popoarele arctice sunt convinse că nu există nimic mai fiabil decât igluurile, iar dacă se construiesc corect, atunci la o temperatură de –40 °C în exterior, în interior pot fi şi +20 °C. De zeci de mii de ani, oamenii au utilizat zăpada pentru a construi igluuri care să îi țină departe de frig.

Igluurile sunt locuințe tradiționale folosite în principal de popoarele indigene din regiunile arctice. Aceste structuri în formă de dom sunt realizate în întregime din zăpadă compactată, dar, în mod surprinzător, oferă un adăpost cald și confortabil într-un mediu cu temperaturi scăzute. Aşadar, cum este posibil ca ceva făcut din apă înghețată să își mențină locuitorii calzi?

Istoria igluurilor

Igluurile au fost întotdeauna o minune arhitecturală fascinantă, mai ales având în vedere faptul că sunt construite în principal folosind zăpadă. Aceste structuri în formă de dom au fost folosite timp de secole de popoarele indigene din regiunile arctice ca adăposturi temporare în timpul călătoriilor de vânătoare și al stilurilor de viață nomade.

Cu toate acestea, ceea ce este și mai impresionant este faptul că, în ciuda faptului că sunt făcute din zăpadă, igluurile sunt capabile să ofere un spațiu de locuit cald și confortabil pentru locuitorii săi.[sursa] Istoria igluurilor datează de mii de ani, prima utilizare cunoscută a acestor structuri fiind de către poporul inuit din nordul Canadei și Groenlanda. Cuvântul „iglu” provine de fapt din cuvântul inuit „iglu”, care înseamnă „casă”. Aceste structuri nu erau folosite doar ca adăposturi temporare, ci și ca locuințe permanente pentru unele familii inuite în timpul lunilor de iarnă.

Dar cum reușeau aceste structuri aparent fragile din zăpadă să își mențină ocupanții calzi în temperaturi înghețate? Răspunsul se află în designul și construcția unică a igluurilor. Forma sferică a domului permite o distribuție mai bună a greutății, făcându-l suficient de robust pentru a rezista vânturilor puternice și încărcărilor de zăpadă. Dar, mai important, creează o circulație naturală a aerului cald în interior.

Intrarea într-un iglu este de obicei joasă și îngustă, ceea ce servește drept paravan și împiedică aerul rece să intre.

De ce este cald într-un iglu, dacă este construit din zăpadă?

Igluurile sunt structuri fascinante care au fost folosite timp de sute şi mii de ani de către inuiți și alte popoare indigene din regiunile arctice. Aceste case tradiționale din zăpadă pot părea simple în design, dar sunt incredibil de eficiente în menținerea căldurii locuitorilor săi chiar și în cele mai aspre condiții de iarnă.

Izolația termică este procesul de reducere a transferului de căldură între obiecte și joacă un rol crucial în menținerea unei temperaturi confortabile în interiorul unui iglu. Principiul de bază din spatele acestui lucru este de a capta aerul cald în interior, în timp ce aerul rece este ținut afară.

În primul rând, să înțelegem cum este construit un iglu. Este construit folosind blocuri de zăpadă compactată, fiecare bloc potrivindu-se perfect cu cel următor. Aceasta creează o structură în formă de dom, fără goluri sau crăpături prin care căldura să scape.

Aceste tehnici au fost transmise din generație în generație și sunt folosite și astăzi în construcția modernă a igluurilor.

Unul dintre elementele cheie în designul unui iglu este forma sa de dom. Structura domului permite o circulație eficientă a aerului cald în interiorul igluului. Pe măsură ce aerul cald se ridică, lovește tavanul curbat al domului și apoi circulă înapoi în jos de-a lungul pereților, creând un ciclu continuu de flux de aer cald.

Pe lângă forma sa, materialul folosit pentru construirea unui iglu joacă un rol critic în reținerea căldurii. Zăpada, deşi poate părea ciudat, are proprietăți excelente de izolare, captând buzunare de aer în structura sa, care acționează ca o izolație naturală. Acest lucru ajută la menținerea aerului cald în interior și a aerului rece în exterior.

Zăpadă, nu gheaţă

Trebuie să subliniem faptul că pereții și cupola igluului tradițional nu sunt realizate din gheață, ci din zăpadă compactată. Gheața conține doar apă, în timp ce zăpada are 10% apă înghețată și 90% aer. Comparativ cu gheața, zăpada compactată este de circa 100 de ori mai izolatoare și, prin urmare, ajută la reținerea căldurii în interiorul igluurilor.[sursa]

După construcție, prin căldura emanată de corpurile oamenilor, se formează o crustă în primele straturi de zăpadă, reprezentând o barieră suplimentară împotriva mediului ostil de afară. Unele popoare chiar fac un mic foc pentru a accelera acest proces şi a produce căldură. Deși acest lucru poate părea contraintuitiv pentru o structură făcută din zăpadă, aceste elemente de încălzire oferă căldură și confort suplimentare, făcând șederile prelungite mai ușor de gestionat.

Continuare pe DespreLume.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Conferință de presă PRO România Pașcani. Analiză și concluzii după alegerile locale

Astăzi, reprezentanții PRO România Pașcani au susținut o conferință de presă, așa după cum obișnuiesc ...