Acasă » EVENIMENT » Vremea „se încălzește semnificativ” după viscolul din weekend. Cum arată prognoza pentru 1 decembrie  

Vremea „se încălzește semnificativ” după viscolul din weekend. Cum arată prognoza pentru 1 decembrie  

România s-a confruntat weekendul trecut cu un episod sever de iarnă, care a creat probleme în mai multe regiuni. În sud-estul țării a fost emis inclusiv un cod roșu de viscol și vânt puternic, ce a închis drumuri, școli și a lăsat sute de gospodării fără curent electric. Începând de mâine, 28 noiembrie, vremea se va încălzi și vom avea temperaturi chiar și de 17 grade Celsius, la finalul săptămânii. În același timp, sunt așteptate și ploi, a explicat pentru Libertatea Raul Ilea, meteorolog din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Patru județe din sud-estul țării – Constanța, Tulcea, Galați și Brăila – s-au aflat duminică, 26 noiembrie, timp de 6 ore, sub cod roșu de viscol și vânt puternic. Vremea rea a produs avarii la alimentarea cu energie electrică pentru mii de gospodării, a blocat mai multe drumuri și a făcut ca școlile să fie închise astăzi.

Despre acest episod sever, meteorologul Raul Ilea a spus că vremea se va ameliora și vor mai fi ninsori, „dar slabe cantitativ” și însemnate doar în zona montană.

„Au fost manifestări severe. Am avut vânt puternic, mai exact la Jurilovca (județul Tulcea) am avut o viteză de vânt de 140 km/h, iar în zona montană înaltă intensitatea vântului a atins 165 km/h în zona Bâlea Lac”, a spus Raul Ilea, pentru Libertatea. „S-a ajuns la codul roșu pentru acea intensitate de vânt foarte mare. Ce depășește 90 de km/h se poate emite cod roșu, în zonele joase de relief, și atunci, având acele viteze foarte mari de vânt în sud-est s-a emis acea avertizare generală pentru 4 județe din sud-est”, a mai spus meteorologul. Vremea, în zilele următoare Potrivit meteorologul ANM, vremea se va menține rece pe parcursul zilei de astăzi, urmând ca de mâine, 28 noiembrie, temperaturile să crească în aproape toată țara.

 

„De mâine, vom avea valori termice în creștere în aproape toată țara, cu maxime între 2 și 12 grade Celsius și minime între -2 și 9 grade Celsius, cer mai mult noros și precipitații peste tot în țară. Precipitații care vor fi sub formă de ninsoare la munte și în zonele deluroase. La munte, se va depune strat de zăpadă local consistent, precipitații mixte vor fi în nordul și centrul țării, iar în rest predominant ploi”, a spus Raul Ilea, pentru Libertatea.

Cantități de apă însemnate local vor fi în partea de vest a țării, iar în special în zonele subcarpatice, în partea de centru și de nord-est a țării, pe alocuri, va fi polei. „Vom avea parte și de vânt, intensificări temporare cam peste tot în țară, cu vitezele cele mai mari pe litoral și la munte”, a mai spus meteorologul. Pentru miercuri, 29 noiembrie, vom avea din nou o răcire a vremii, mai ales pe timpul nopții, când minimele vor deveni negative. „Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales ziua, în jumătatea de nord a țării și local vor fi precipitații slabe, mai ales sub formă de ninsoare în zonele joase și doar ninsori la munte. Ceva intensificări ale vântului ziua, în zonele montane, în sud, în est și parțial în centru. Maximele vor fi cuprinse între 0 și 11 grade Celsius și minime între -12 și 3 grade Celsius”, a mai spus Raul Ilea, pentru Libertatea.

Continuare pe Libertatea.ro

 

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

În prag electoral, Pintilie anunță că se fac demersuri pentru reabilitarea Lacului pășcănean „Peștișorul”

În prag electoral, după trei ani de stagnare, actuala conducere a Primăriei Pașcani anunță într-o ...