In cativa ani de zile, comuna Costesti a trecut printr-un amplu proces de modernizare. Au fost accesate fonduri din surse externe, s-au folosit si bani din bugetul local iar la ora actuala conducerea localitatii incearca sa atraga investitii de la Guvernul Romaniei. Este un exemplu de performanta administrativa pe care alti edili ar trebui sa-l urmeze.
O comuna relativ mica, cu aproximativ 1900 de locuitori, a reusit sa beneficieze de investitii importante in doar cativa ani de zile. Schimbarea s-a produs odata cu preluarea conducerii Primariei de catre un nou primar. Dupa mai bine de un mandat si jumatate, Aurel Doaca a reusit sa transforme total aspectul comunei Costesti si sa ofere cetatenilor confortul la care multi nu au crezut ca o sa-l aibe. Asta dupa ce fostul primar si-a batut joc de destinele oamenilor, nu a facut nici un demers pentru dezvoltarea si modernizarea localitatii si nici pentru a-si ajuta consatenii in problemele curente.
Momentan, comuna Costesti arata cu totul altfel. Strazi modernizate prin consolidare si covor asfaltic, scoli reabilitate, modernizate si dotate cu absolut tot ce este necesar, aductiune apa, ulite pietruite, etc. Valoarea investitiilor este mare iar ele au fost posibile datorita faptului ca s-au accesat proiecte europene sau guvernamentale.
Spre exemplu, se lucreaza la reabilitarea, modernizarea si dotarea Scolii Gimnaziale nr. 1, Corp A, din comuna. Proiectul a reusit a fi implementat datorita accesarii de fonduri prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) din cadrul Ministerului Dezvoltarii. Lucrarea a inceput in luna decembrie a anului trecut si in curand va fi finalizata. Pentru acest proiect s-a cheltuit circa 1 200 000 lei.
Nici Scoala Gimnaziala nr. 1 Corbec nu a fost uitata de autoritatea locala. Primarul Aurel Doaca a obtinut o finantare de 1.600.000 lei pentru reabilitarea, modernizarea si extinderea ei.
„In afara de cele doua scoli din comuna mai avem un proiect pentru Scoala primara din satul Giurgesti. Reabilitarea unitatii de invatamant cat si modernizarea ei se face tot cu finantare prin programul PNDL. Aici, am obtinut o suma de 11 miliarde de lei vechi. Impreuna cu echipa mea din Primarie am reusit sa asfaltam drumurile principale din comuna si sa consolidam alte drumuri secundare. La ora actuala mai avem un proiect de reabilitare a podului „Perju”. Lucrarile sunt mari, fiindu-ne alocata o suma de 12 miliarde de lei vechi. Documentatia a fost finalizata, s-a semnat ordinul de executie a lucrarii cu firma care a castigat licitatia si urmeaza sa ne apucam de treaba”, a declarat pentru www.jurnalulregional.ro primarul comunei Costesti, Aurel Doaca.
Aductiune de apa in comuna. Noi investitii pentru Costesti
Zeci de familii din comuna beneficiaza deja de apa curenta. Asta dupa ce recent a fost finalizata investitia de 9 km de aductiune apa. Atat scolile cat si alte unitati publice din localitate au fost racordate la reteaua de distributie a apei. „Mai avem un proiect de extindere a retelei de apa in valoare de 12 miliarde de lei vechi. Dorim ca toti cetatenii din comuna sa aibe posibilitatea sa se racordeze la retea. De asemenea, mai urmeaza sa reabilitam dispensarul din comuna. Avem depusa toata documentatia necesara, proiectul a fost acceptat pentru finantare, fiind vorba despre 7,5 miliarde de lei vechi, si la anul vom deschide santierul de lucru. Prin Asociatia Grupul de Actiune Locala (GAL) din care comuna Costesti face parte vom achizitiona un buldoexcavator pe care-l vom folosi la lucrarile gospodaresti. Ma refer la sapaturi de santuri, incarcare materiale, nivelari si amenajari de diferite tipuri, deszapeziri, etc., lucrari care sunt practic inevitabile pentru o Primarie, pentru orice localitate. Utilajul va fi achizitionat cu o parte de accesorii insa vom fi nevoiti sa mai cumparam si noi pentru a-l folosi si la deszapezire. Vom achizitiona cu bani de la bugetul local o sararita sa nu avem probleme cu zapada pe strazi in perioada de iarna”, a mai declarat primarul comunei Costesti, Aurel Doaca.