Acasă » REGIONAL » Moldova » ”Ziua Națională a Holocaustului în România”, comemorată la Colegiul Tehnic «Unirea» din Pașcani
thomplast

”Ziua Națională a Holocaustului în România”, comemorată la Colegiul Tehnic «Unirea» din Pașcani

Comunicat. Ieri,  9 octombrie 2019,  la Colegiul Tehnic C.F. „Unirea“, din Pașcani, a avut loc activitatea 9 OCTOMBRIE – ZIUA NAȚIONALĂ DE COMEMORARE A HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA.  

Acțiunea și-a propus să reamintească elevilor evenimentele tragice petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între care și crimele săvârșite de către regimul antonescian împotriva evreilor, mai ales privind deportarea și exterminarea acestora în Transnistria.

Activitatea a fost structurată pe două componente: prima componentă s-a referit la Holocaustul în Europa în general, avându-se în vedere rasismul și antisemitismul promovat de Germania în perioada 1933-1945. In acest context, elevii au vizionat  imagini din filme documentare și din filmul artistic „Lista lui Schindler“. De asemenea au urmărit mai multe prezentări power point din lagărele din Germania și Austria,  realizate și comentate de profesorul de istorie Gabriel Bugioeanu pe baza fotografiilor din timpul vizitării acestor obiective culturale.

Cea de a doua componentă a avut în vedere Holocaustul în România sub guvernarea antonesciană. În legătură cu acest aspect s-au urmărit prezentările Power Point ale elevilor  având ca temă deportarea și exterminarea evreilor în Transnistria, dar au fost vizionate și imagini referitoare la pogromul de la Iași din zilele de 29 iunie – 6 iulie 1941. Elevii au mai urmărit filmul documentar despre Eva Mozes Kor, originară din Transilvania, una dintre supravețuitoarele din lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Activitatea a fost completată și cu amenajarea unei expoziții cu desene ale elevilor cu titlul  Holocaustul nu trebuie uitat“. Această activitate comemorativă s-a încheiat  cu discuții pe tema Holocaustului.

Coordonatorii activității au fost profesorii Bugioeanu Gabriel și Brînză Cristina, iar alți profesori implicați în activitate au fost Spataru Ioan Mugurel și Mercore Adrian Eugen.

Profesor Iuliana Gordin, Purtător de cuvânt, Colegiul Tehnic de Căi Ferate “Unirea”, Paşcani

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Alternativa pentru Demnitate Națională – ADN, are coordonator la Pașcani în persoana lui Dragoș Ionescu

Dragoș Ionescu a fost numit astăzi, la Iași, coordonatorul politic al Alternativei pentru Demnitate Națională ...