Acasă » CULTURAL » Bihor: Opereta ‘Silvia’ și opera ‘Tosca’, prezentate de Opera Română din Craiova la Beiuș și la Oradea

Bihor: Opereta ‘Silvia’ și opera ‘Tosca’, prezentate de Opera Română din Craiova la Beiuș și la Oradea

Opera Română din Craiova va susține, în 22, 24 și 25 iunie, în Beiuș și Oradea, două spectacole de excepție, anume opera ‘Tosca’, de Puccini și opereta ‘Silvia – prințesa ceardașului’, de Kalman, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.

Evenimentul de colaborare dintre Oradea și Craiova a fost prezentat miercuri, în conferință de presă, de Ioan Mang, vicepreședintele CJ Bihor, alături de Antoniu Zamfir, managerul Operei Române din Craiova, reputatul bariton Ștefan Ignat, directorulu Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu și baritonul bihorean Florin Mariș-Hinsu.

La invitația lui Florin Mariș-Hinsu și a Primăriei Beiuș, opera din Craiova va susține primul spectacol, opereta ‘Silvia’, de Kalman, în municipiul Beiuș, pe data de 22 iunie, după care acesta va fi reluat la Oradea, în 24 iunie, pe scena Teatrului de stat ‘Regina Maria’, urmând ca în 25 iunie, să fie susținută opera ‘Tosca’, de Giacomo Puccini. În aceasta din urmă, își va da concursul și soprana orădeană Florina Mariș-Hinsu, considerată în prezent una dintre cele mai promițătoare artiste lirice din țară.

‘Deoarece știam că în Oradea sunt foarte mulți iubitori ai artei lirice, am căutat deschidere la Consiliul Județean, pe care am și găsit-o, ne sprijină cu cazarea artiștilor și promovarea evenimentului. Mulțumiri domnului director Vulcu pentru amabilitatea de a ne găzdui pe scena frumosului teatru orădean și felicit autoritățile locale pentru efortul depus să modernizeze acest teatru, emblematic,’ a spus Antoniu Zamfir.

Directorul Operei Române Craiova a precizat că, în cursul anului, va propune teatrului orădean un parteneriat de schimburi culturale. Opera ‘Tosca’ va avea o distribuție de excepție prin baritonul Ștefan Ignat (Scarpia), tenorul Bogdan Roman (interpretul Mario), soprana Florin Mariș-Hinsu (în rolul Tosca), alături de alți interpreți valoroși ai Operei din Craiova.

‘În afară de rolul Oedip din opera lui George Enescu, rolul Scarpia din Tosca îmi este cel mai drag. Noi vom face tot posibilul ca această prezentare să se ridice la cel mai înalt grad artistic. Opera Tosca se joacă de foarte multă vreme la Craiova și pot să vă spun că nu va regreta nimeni faptul că va veni să vadă această reprezentație. Vreau ca Oradea să susțină, în continuare, și alte proiecte din acest domeniu al culturii și sper să devină o permanență a activității atât a Consiliului Județean din Bihor cât a Operei din Craiova,’ a spus Ștefan Ignat.

Regia artistică a operei ‘Tosca’ este realizată de austriacul Tamas Ferkany, scenografia, Răsvan Drăgănescu. Opereta ‘Silvia’ a fost regizată de Kürthy András, de la Budapesta, care a montat mai multe spectacole în țară. Dirijor la ambele spectacole va fi maestrul Alexandru Iosub, angajatul Operei Române din Craiova.

Soprana dramatică orădeană Florina Mariș Hinsu se află, potrivit baritonului Ștefan Ignat, la a doua colaborare cu Opera Română din Craiova, după debutul cu rolul ‘Aida’, Verdi, pe scena Teatrului Marin Sorescu, realizat în urmă cu trei săptămâni.

AGERPRES

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Canicula ucigașă a anului 1911: Valul de căldură a durat 70 de zile și a ucis peste 46.000 de persoane în Franța

Franța se confruntă de o săptămână cu un val de căldură care a provocat incendii ...