Acasă » EVENIMENT » National » Ce efecte secundare ar putea avea vaccinul anti COVID?

Ce efecte secundare ar putea avea vaccinul anti COVID?

Romania se pregateste pentru momentul sosirii vaccinurilor impotriva noului coronavirus. Strategia va fi facuta publica saptamana viitoare, iar campania de vaccinare va fi condusa de catre un medic militar, a anuntat presedintele Klaus Iohannis.

Reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, profesorul Alexandru Rafila a explicat ca nu ne putem astepta la alte efecte secundare ale vaccinului impotriva COVID-19 decat cele observate in timpul studiilor. Acestea sunt durere in locul vaccinarii sau usor disconfort pentru o perioada de cateva ore.

„Noi nu putem sa ne asteptam la alte efecte secundare decat cele care au fost observate in studiul clinic de faza 3. si de ce spun de faza 3 – pentru ca acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecti care sunt vaccinati. In studiile de faza 1 ai cateva zeci, ulterior cateva sute si cateva zeci de mii in studiile de faza 3.
Pana acum au fost reactii de durere la locul administrarii, subfebrilitate sau un usor disconfort pentru o perioada de cateva ore. Nimic altceva, cel putin din ce relateaza producatorii. Aceste efecte adverse caere sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agentia Europeana a Medicamentului.
Inca un lucru care este foarte important: orice reactie adversa va fi monitorizata si introdusa intr-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat intre Institutul National de Sanatate Publica si Agentia Nationala a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea sa raporteze imediat, in timp real, daca apare vreo reactie adversa.
Daca se constata cumva ca reactiile adverse sunt grave, pun intr-un fel in pericol sanatatea, cu siguranta se opreste vaccinarea pana la clarificarea cauzelor si nu continua decat in conditii de siguranta„, a spus Alexandru Rafila in emisiunea ‘Punctul de intalnire’ moderata de Radu Tudor.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Comunicat. Clarificări cu privire la solicitările de eliberare de abonamente gratuite pentru elevi

C.P. Avand in vedere numeroasele  solicitari  ale cetatenilor privind elibererarea de abonamente gratuite pentru elevi, ...