Acasă » EVENIMENT » Justitie » Percheziții la hackerii vedetelor: Jean de la Craiova și Denisa de la Bambi, politicieni și alți artiști, victime

Percheziții la hackerii vedetelor: Jean de la Craiova și Denisa de la Bambi, politicieni și alți artiști, victime

Peste 50 de persoane au fost victimele unei metode noi de furt de identitate. O grupare monitorizată de luni de zile prelua controlul asupra numărului de telefon al victimei, invocând la companiile de telefonie mobilă fie defectarea cartelei SIM, fie pierderea telefonului. Odată intrați în posesia numărului de telefon al victimei, preluau controlul asupra conturilor de pe rețelele de socializare, dar și asupra conturilor bancare. Fără măcar să își dea seama, oamenii rămâneau fără bani în conturi sau rudelor și cunoscuților li se cereau sume mari de bani împrumut.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, printre păgubiți se află și nume cunoscute din lumea muzicală, între care manelistul Jean de la Craiova sau Denisa de la Bambi.

DIICOT, în colaborare cu structuri din poliție, au făcut miercuri dimineață 12 percheziții în acest caz în care prejudiciul depășește suma de 100.000 de lei.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna decembrie 2019 și până în prezent, liderul grupării, cu ajutorul celorlalți membri, folosindu-se de datele de identitate ale victimelor, a făcut demersuri în vederea înlocuirii cartelelor SIM ale acestora, preluând astfel controlul asupra numerelor de telefon.

În acest mod, liderul grupării a reușit să acceseze conturile de e-mail ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon ce este sincronizat cu contul de e-mail, permițând astfel schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului persoanei vătămate la cont. De asemenea, a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, liderul a avut acces la toate informațiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont ale conturilor bancare deținute, sau alte detalii referitoare la viața privata a acestora).

De asemenea, membrii grupării au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care, în numele victimelor, a solicitat prietenilor din aplicație ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi.

Totodată, liderul grupării a solicitat în numele victimelor obținerea unor credite de la bănci și de la instituții financiare nebancare.
Având acces la datele menționate anterior, a sunat în call-center-ul unor bănci, și-a atribuit identitatea persoanelor vătămate și a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obținând accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vătămate către conturile celorlalți membrii ai grupului infracțional”, potrivit unui comunicat DIICOT.

Până în prezent, au fost identificate 50 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi duși la audieri 14 suspecți, informează digi24.ro.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Comunicat. Clarificări cu privire la solicitările de eliberare de abonamente gratuite pentru elevi

C.P. Avand in vedere numeroasele  solicitari  ale cetatenilor privind elibererarea de abonamente gratuite pentru elevi, ...