Ce pensie primești după 15 ani de muncă, pragul care reprezintă stagiul minim obligatoriu? Suma este una minimă, am zice de infarct. Evident, depinde de salariul pe care îl aveți. Noi vă ajutăm cu un exemplu și formula de calcul a pensiei.
Ads.
Legea pensiilor s-a modificat. Toate cele 4.900.000 de pensii au fost recalculate. Au luat, în septembrie 2024, bani în plus la pensie acei pensionari care au avut mulți ani munciți.
Ce pensie primești după 15 ani de muncă, care este stagiul minim obligatoriu? Suma, de infarct
Se acordă puncte bonus pensionarilor care au peste 25 de ani munciți. Punctele bonus se acordă astfel:
– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
1 punct pentru anii peste 35.
La aceste puncte se adaugă câte 0,25 de puncte pentru fiecare an de armată, șomaj, facultate sau master.
Cei care au avut concedii medicale trebuie să știe că doar perioada 2001 – 2006 este stagiu necontributiv. Pe larg, despre cum se socotesc anii de concediu medical, la finalul articolului.
Ce pensie iei după ce ai ajuns la stagiul minim de contribuție?
În România ca să primești pensie trebuie să fi muncit minim 15 ani. Dacă nu ai muncit 15 ani, poți intra în pensie de invaliditate (dacă) e cazul sau poți să cumperi ani. Un an vechime costă 11.100 de lei.
Ce sumă de bani primești dacă ai avut 15 ani vechime? Cineva – care încă muncește – a făcut o simulare după ce a împlinit 15 ani de muncă. Mai jos aveți datele:
Cum se face calculul? Numărul puncte se împarte la 12, iar rezultatul se înmulțește cu valoarea punctului de referinţă (VPR). VPR este 81 de lei. Ar fi trebuit să fie 91 de lei, dar indexarea pensiei cu 12% a fost anulată la 1 ianurie 2025.
Continuarea pe Newsweek.ro