Acasă » ECONOMIC » Afaceri » Dosar pentru acordarea dreptului de servitute pe masa judecătorilor ieșeni. Afacerist blocat de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași
pmp

Dosar pentru acordarea dreptului de servitute pe masa judecătorilor ieșeni. Afacerist blocat de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași

Tensiuni juridice în sectorul imobiliar Ieșean. Stațiunea de Cercetare-Dezviltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) Iași este chemată în instanță pentru acordarea dreptului de servitute.

Instituția se află sub lumina reflectoarelor judiciare, nu pentru performanțele sale științifice, ci datorită unor acuzații grave legate de impedimente aduse dezvoltării imobiliare. Un caz curent ce stârnește controverse este cel legat de proiectul rezidențial „Mon Jardin Copou”, o investiție realizată de LCA Construct Imobiliare SRL, care se confruntă cu dificultăți legislative și administrative pe măsură ce încearcă să navigheze printre prevederile birocratice.

Avocații firmei, ANDREI HOMEUCĂ și RADU MOISESCU – CONSILIER JURIDIC AL SOCIETĂȚII vorbesc despre împrejurări necorespunzătoare realității strecurate, cel mai probabil, cu rea credință de către reprezentanții SCDVV în adresele înaintate Primăriei, aspecte care au fost de natură de a bloca, în mod nelegal, neîntemeiat și neloial demersurile de obținere a autorizațiilor de construire.

Problema centrală rezidă practic în refuzul Stațiunii de a elibera un aviz necesar pentru construcția drumului public adiacent proiectului. În mod paradoxal, această structură paralizează procesul chiar dacă existența unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat ar trebui să faciliteze derularea investiției. Se poate observa cum printr-un cerc vicios birocratic, dezvoltările urbanistice sunt frânate arbitrariu. Culmea, strada respectivă deservește fără probleme altor investitori din zonă numai, spun cei de la LCA Construct Imobiliare SRL, pentru ei sunt impuse niște reguli menite să blocheze investiția.

In adresele SCDVV către Primărie se arată că drumul respectiv, în totalitatea lui, respectiv 9.000 mp ar fi în proprietatea Statului Roman și administrarea SCDVV. Or, Ministerul Dezvoltării, în calitatea sa de reprezentant al Statului Român, care a încredințat spre administrare SCDVV terenurile de care aceasta se folosește a comunicat în urma unor adrese trimise că ei nu dețin din drumul respectiv decât 100 mp.

Blocarea Autorizației de Construcție rezultă din emiterea unei adrese de la SCCDV IAȘI din care se arată că str. Prof. Antonin Ciolan este în administrarea SCCDV și este destinat exclusiv circulației doar utilajelor agricole de mari dimensiuni, susțin avocații firmei. Mai mult, adresa transmisă de SCCDV către primărie nu a fost verificată de specialiști cu privire la veridicitatea ei. Pur și simplu s-a luat act de ea.

În ciuda faptului că autorizația de construcție a fost scrisă și aprobată de către inspectorul de la Urbanism și arhitectul șef, autorizația a ajuns mai apoi la secretarul general al primăriei timp în care s-a creat un blocaj din cauza misterioasei adrese trimise de SCDVV.

Astfel, în urma unor demersuri birocratice făcute de către avocații societății au rezultat că în fapt str. prof. Antonin Ciolan situată în Copou este un drum public și face parte din nomenclatorul stradal al arterelor municipiului Iași conform H.C.L. Mai mult de atât reprezentanții societății au obținut audiență la Secretarul general al Ministerului Dezvoltării inclusiv la ministrul Florin Barbu care la rândul lor au trimis adrese (foto 1) Primăriei Municipiului Iași din care rezultă că, în fapt str. Prof. Antonin Ciolan este drum public. Acest aspect reiese și din Hotărârea de Consiliu Local iar SCDVV au în administrație doar 100 metri din cei 9000 care afirmau că i-ar avea în administrație.

Foto 1:

 

Strada deservește peste 45 locuințe individuale edificate și un complex de 1.150 apartamente. De asemenea, toate utilitățile tuturor locuințelor sunt amplasate tot pe str. Prof Antonin Ciolan. (Foto 2.)

Ce este interesant de aflat? Care sunt motivele pentru care s-a blocat demersul acestei autorizații, cine se află în spatele acestor decizii, cine a inițiat această adresă și de ce s-au ignorat 18 avize favorabile, cum ar fi PUZ-ul terenului și HCL-ul străzii Prof. Antonin Ciolan care, culmea este aprobat de către CONSILIUL LOCAL,CONSILIUL JUDEȚEAN ȘI PREFECTURA JUD. IAȘI.

Inconsistențele dintre practica administrativă actuală şi reglementările oficiale generează confuzie şi nemulțumire printre investitori. În plus, firma constructor afirmă că această situație ar putea avea repercusiuni serioase asupra celor responsabili din cadrul Stațiunii. Avocații spun că vor continua să se facă dreptate și vinovații să fie trași la răspundere. De asemenea s-au lăsat și cu plângeri penale dat fiind cercul vicios creat.

Situația delicată în care se găsește LCA Construct Imobiliare SRL lansează semnale importante către toate nivelurile guvernamentale asupra modului tendențios după cum spun avocații firmei în care se impun reguli.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

De ce crede instanța că Radu Mazăre nu s-a îndreptat în 5 ani de ÎNCHISOARE. Judecătorii vor ”garanții că nu va continua să săvârșească infracțiuni”

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, execută, din 2019, o pedeapsă de nouă ani de ...