Acasă » REGIONAL » Pascani » Echipa lui Popa a scos cuţitele. Capul lui Chirica, trofeu pentru Liviu Dragnea
pmp

Echipa lui Popa a scos cuţitele. Capul lui Chirica, trofeu pentru Liviu Dragnea

 

Soarta în PSD a primarului Mihai Chirica şi a doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi va fi decisă până la sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit unor surse din partid, decizii de excludere nu vor fi doar la Iaşi, ci şi în alte judeţe unde şeful PSD Liviu Dragnea a fost contestat de unii lideri.

La Iaşi, trei politicieni sunt pe listă: Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu (viceprimar) şi Sorin Iacoban (fost deputat). În timp ce Harabagiu este văzut drept „mâna dreaptă“ a primarului, Iacoban conduce de facto organizaţia municipală a PSD Iaşi. Aceeaşi organizaţie care, în ianuarie, a emis un comunicat prin care îşi arăta susţinerea faţă de guvernul condus de Mihai Tudose.

Acel demers a fost şi pretextul pentru care Comisia de etică a organizaţiei judeţene a PSD Iaşi a recomandat conducerii filialei, aseară, excluderea din partid a celor trei social-democraţi şi sancţionarea cu avertisment a lui Paul Boişteanu (şef al organizaţiei municipale) şi a lui Gabriel Teodorescu (secretar al organizaţiei muncipale). De menţionat că liderii „de la judeţ“ ai filialei sunt, mai mult sau mai puţin, susţinători ai şefului PSD, Liviu Dragnea. Recomandarea Comisiei va ajunge pe masa Biroului Permanent Judeţean şi, ulterior, la Comitetul Executiv Judeţean, for care va lua decizia finală. „Eu mă gândesc că mai există un dram de raţiune“, a comentat primarul Chirica posibilitatea excluderii sale din partid.

Harabagiu va fi numit administrator public?

În cazul în care cei trei sunt excluşi, singurul efect imediat ar fi pierderea mandatului de viceprimar în cazul lui Gabriel Harabagiu. Însă, anul trecut, Consiliul Local (CL) a votat o hotărâre privind înfiinţarea funcţiei de administrator public. Potrivit unor surse din PSD, dacă Harabagiu va pierde mandatul de viceprimar, atunci, cel mai probabil, va fi numit interimar în funcţia de administrator. Postul vine la pachet cu delegarea de atribuţii, care pot fi asemănătoare cu cele pe care le îndeplineşte acum Harabagiu din funcţia de viceprimar. „Am auzit şi eu zvonurile astea referitoare la o asemenea posibilitate (excluderea din partid – n.r.). Eu nu am înţeles despre care PSD vorbim, despre PSD-ul organizaţiei care m-a propus să fiu primar sau despre PSD-ul lui Dragnea căruia nu-i convine că mai sunt şi oameni cu puncte de vedere. Dacă vrea să distrugă social-democraţia, nu o să poată pentru că social-democraţia nu s-a născut la Teleorman“, a declarat Mihai Chirica, întrebat despre posibila sa excludere din PSD, la finalul unei dezbateri publice care a avut loc, aseară, pe tema bugetului local din 2018. Însă, edilul şef al Iaşului a subliniat că decizia excluderii depinde „foarte mult şi de viziunea colegilor“ săi din PSD. „Este o situaţie creată artificial, şi îmi pare rău că s-a ajuns aici. Eu am încredere în colegii mei din BPJ că vor analiza şi vor decide, în consecinţă, toate faptele şi acţiunile mele de-a lungul celor 16 ani de când sunt membru PSD. În decizia Comisiei există o doză de subiectivism pe care, la momentul potrivit, o voi dezvălui“, a spus Harabagiu.

El a refuzat să comenteze posibila numire a sa în funcţia de administrator public dacă va pierde mandatul de viceprimar. Sorin Iacoban nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere. În apărarea celor trei propuşi pentru excludere a intervenit europarlamentarul Cătălin Ivan. Acesta a menţionat că a fost constituit „un pluton de execuţie“ şi a alimentat zvonurile că situaţia de la Iaşi nu este singulară. „Această lovitură dată PSD-ului arată că cei care conduc acum partidul au o agendă personală mult mai importantă decât cea a PSD. Din momentul excluderii celor trei, PSD renunţă definitiv la orice şansă de a mai câştiga Primăria în 2020“, a comentat Ivan.

 

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Domeniul de milioane în care Florian Coldea a investit banii din traficul de influență! Prețul exorbitant al vilei în care se va muta fostul cap al SRI

Florian Coldea a strâns o adevărată avere imobiliară în ultimii ani, totul datorită serviciilor de ...