Acasă » CULTURAL » FOTO | Mona Lisa, DEZBRĂCATĂ de secrete. Un desen în cărbune a făcut vâlvă printre iubitorii de artă

FOTO | Mona Lisa, DEZBRĂCATĂ de secrete. Un desen în cărbune a făcut vâlvă printre iubitorii de artă

Un desen în cărbune adăpostit într-o altă colecţie de artă mai bine de 150 de ani ar putea fi o schiţă pentru un tabou nud al Monei Lisa, spune un expert în artă franceză, potrivit BBC.

Portretul în cărbune al unei femei nud, cunoscută sub numele de Monna Vanna, a fost atribuită anterior studioului lui Leonardo da Vinci. Cu toate acestea, experţii au găsit suficiente indicii pentru a sugera că artistul a lucrat la ambele tablouri.

Astfel, după testele efectuate la Muzeul Luvru din Paris, curatorii cred că schiţa este făcută de Leonardo „cel puţin în parte”. Aceasta s-a aflat încă din 1862 în colecţia de artă renascentistă la Muzeul Conde de la Palatul Chantilly, la nord de capitala . „Desenul are o anumită calitate în ceea ce priveşte chipul şi mâinile, care sunt cu adevărat remarcabile”, a declarat curatorul Mathieu Deldicque pentru AFP.

„Nu este o simplă copie. Ne uităm la ceva la care s-a lucrat în paralel cu Mona Lisa. Este aproape sigur o lucrare pregătitoare pentru o pictură în ulei”, a mai spus acesta. În plus, Bruno Mottin, expert în conservare al Muzeului Luvru, a confirmat că schiţa datează din timpul vieţii lui Leonardo şi are o „calitate foarte înaltă”.

Cu toate acestea, Mottin a subliniat faptul că desenul de pe partea de sus a schiţei, lângă cap, a fost făcut de o persoană dreaptace, în timp ce Leonardo era stângaci.

„Trebuie să rămânem prudenţi”, a declarat el pentru AFP. „Este o sarcină care durează ceva timp”, a completat acesta. „Este un desen pe care se lucrează foarte greu pentru că este deosebit de fragil.”

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Mesajele primarilor și aleșilor locali, cu ocazia zilei de 1 DECEMBRIE

​1 Decembrie este data la care românii de pretutindeni sărbătoresc drept Ziua Națională a României, ...