Acasă » CULTURAL » GALERIE FOTO. Povestea uimitoare a bisericilor de lemn din Scandinavia. Nordicii le-au construit pe aceleaşi principii folosite în construirea celebrelor bărci cu care au cucerit lumea

GALERIE FOTO. Povestea uimitoare a bisericilor de lemn din Scandinavia. Nordicii le-au construit pe aceleaşi principii folosite în construirea celebrelor bărci cu care au cucerit lumea

Scandinavii, care au dominat mările în era vikingă, între secolele VIII şi XI e.n., erau cunoscuţi pentru iscusinţa cu care construiau bărcile capabile chiar să traverseze apele imprevizibile ale nordului Oceanului Atlantic. Mai mult decât atât, iscusinţa lor a constat şi în adaptarea acestui meşteşug în clădiri care rezistă şi astăzi, după opt secole de la construcţie. Toate acestea doar cu ajutorul lemnului, considerat de mulţi un material perisabil.

Nordicii au contrazis această afirmaţie, bisericile lor de lemn, numite stavkirke, au trecut testul timpului, scrie The Vintage News.

Pentru aceasta a fost nevoie de multă iscusinţă în prelucrarea lemnului şi, având la dispoziţie o cantitate imensă, scandinavii au putut dezvolta o serie de tehnici care au permis construirea celebrelor vase pentru care vikingii sunt cunoscuţi.

Văzând că bărcile rezistă furiei oceanelor, nordicii au folosit aceeaşi expertiză în prelucrarea lemnului pentru a construi biserici în Evul Mediu, care să reziste şi ele la furia naturii, o furie totuşi, diferită, de lungă durată şi perseverentă.

Poate părea ciudat faptul că nu au ales piatra pentru astfel de construcţii, dar într-un teritoriu unde soarele apare mai rar şi incendiile sunt mai puţine, scandinavii au optat pentru lemn. Nu pentru orice lemn totuşi, ci pentru un anumit soi de brad numit malmfuru, care din păcate acum este extinct (putem specula motivul). Acest conifer masiv, mereu verde, oferea un lemn rezistent şi flexibil, putând fi folosit pentru orice parte a structurii unei clădiri.

Mulţi arhitecţi de acum care au studiat exemplarele rămase au găsit stâlpi de lemn plasaţi într-o manieră atât de complexă încât aceste biserici pot fi considerate minuni inginereşti. Mai mult decât atât, pereţii bisericilor sunt compuşi din scânduri mari verticale, întărite cu grinzi pentru a susţine greutatea acoperişului.

Acoperişul este compus, după cum rezultă şi în unele imagini din galeria foto de mai jos. Dintr-un acoperiş se pare că iese un altul şi mai înalt. Pe fiecare acoperiş au fost adăugate grinzi de susţinere.

Galerie foto

Bisericile de lemn din ScandinaviaBisericile de lemn din ScandinaviaBisericile de lemn din ScandinaviaBisericile de lemn din Scandinavia

Cu excepţia încuietorilor, construcţia a fost realizată exclusiv din lemn. Desigur, fundaţia este din piatră, pentru a ţine departe termitele şi umezeala. Chiar şi cuiele sunt din lemn, iar acesta este un motiv principal pentru care bisericile au rezistat de-a lungul timpului. Conform cercetătorilor, aceste cuie oferă loc de „respiraţie” în timpul schimbărilor de sezon. Altfel spus, clădirile realizate din lemn se pot dilata şi contracta în funcţie de natură.

Dacă există o schimbare în natură sau umiditate, structura va merge cu aceasta, în loc să fie ţinută în loc de mult mai rigidul fier: lemnul oferă structurii şi mai multă elasticitate.

Astăzi, există doar 28 de biserici rămase din Evul Mediu din cele câteva mii. Chiar şi aşa, cele mai multe se află într-o stare bună de conservare şi reprezintă puncte turistice importante.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți dar și diaconi va resfinți biserica din Blăgești

Eveniment bisericesc important pentru credincioșii din Pașcani sau suburbiile acestuia cât și pentru cei din ...