Acasă » EVENIMENT » Rusia a făcut cunoștință cu domul de fier al Ucrainei: Kremlinul a pierdut șase rachete hipersonice Kinzhal deasupra Kievului
pmp

Rusia a făcut cunoștință cu domul de fier al Ucrainei: Kremlinul a pierdut șase rachete hipersonice Kinzhal deasupra Kievului

Ucraina a doborât în dimineața zilei de marți, 16 mai, toate proiectilele trimise de Rusia asupra Kievului, inclusiv șase rachete hipersonice, datorită sistemului său de apărare aeriană recent îmbunătățit.

În total, forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au raportat că au doborât toate cele 18 rachete rusești și nouă drone. Rachetele hipersonice Kinzhal au fost lansate de pe avioane MiG-31K. Au mai fost lansate de pe platforme maritime din Marea Neagră și 9 rachete de croazieră Kalibr. Trei rachete S-400 și Iskander-M au fost de asemenea lansate de pe platforme terestre.

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei nu precizează ce sisteme au reușit interceptările. Publicația Mil.ua anticipează că e vorba de Patriot, însă ucrainenii dispun și de alte sisteme antiaeriene occidentale moderne.

Șeful administrației militare din Kiev, Serghi Popko, a declarat că barajul nocturn care a venit dinspre nord, sud și est a fost „excepțional prin densitatea sa”.

„Numărul maxim de rachete au fost trase asupra orașului într-o perioadă foarte scurtă. De data aceasta, inamicul a efectuat un atac complex în diferite direcții simultan, folosind UAV-uri, rachete de croazieră și, posibil, rachete balistice. Potrivit informațiilor preliminare, marea majoritate a țintelor inamice din spațiul aerian al Kievului au fost detectate și distruse”, a spus acesta. Districtul Solomianski, unde se află aeroportul internațional din Kiev, ar fi fost cel mai grav lovit.

Primarul Vitali Klițciko a declarat că resturi de rachete au căzut în cartierele centrale, inclusiv peste grădina zoologică a orașului, dar niciun animal sau angajat nu a fost rănit.

El i-a îndemnat pe ucraineni într-un mesaj pe Telegram: „Rămâneți în adăposturi!”

A fost al optulea atac aerian amplu asupra Kievului de la începutul lunii mai – și cel mai intens.

120 de milioane de dolari a costat atacul Moscovei

Publicația ucraineană Pravda a calculat costul atacului eșuat al Rusiei: 120 de milioane de dolari.

Spre exemplu doar o rachetă de croazieră Kalibr costă 6.5 milioane de dolari, în timp ce o rachetă hipersonică Kinjal costă 10 milioane de dolari. Astfel, jumătate din costul total al rachetelor și dronelor lansate în atacul masiv din noaptea aceasta asupra Ucrainei e reprezentat de cele 6 rachete hipersonice Kinjal interceptate.

Trebuie subliniat că informația nu a fost încă confirmată de aliați, doar de Armata Ucrainei. Însă nu ar fi prima rachetă hipersonică Kinzhal interceptată de un Patriot.

Un canal rusesc de Telegram susține pe baza unei înregistrări video că sistemul de apărare aeriană Patriot, furnizat Kievului de SUA, a fost vizat de rachete rusești în cursul atacului amplu asupra capitalei Ucrainei.

„Există multe înregistrări video de la Kiev care arată bateriile extrem de dense ale rachetelor americane MIM-104 Patriot SAM, iar imediat ce SAM-ul rămâne fără rachete, se produce o explozie puternică în locul de unde au fost efectuate lansările”, susține canalul de Telegram Military Informer. Bateria de rachete Patriot dispune de un radar puternic, o stație de control, un generator de energie, stații de lansare și alte vehicule de sprijin.

Costă 1,1 miliarde de dolari – 400 de milioane de dolari sistemul și 690 de milioane de dolari rachetele – și a conferit Ucrainei un avantaj neprețuit împotriva atacurilor aeriene.

Fiecare rachetă lansată de Patriot costă aproximativ 4 milioane de dolari, iar imaginile au arătat că un număr mare de astfel de rachete au fost lansate numai noaptea trecută.

Ce urmăresc rușii?

Rusia și-a schimbat tactica și a intensificat atacurile cu drone în Ucraina în ultimele săptămâni, în timp ce se pregătește să țină piept contraofensivei ucrainene. Dar eforturile sale nu par să aibă un impact mare pe teren, au spus experții, citați de Bussines Insider.

Este probabil ca Rusia să încerce o misiune sinucigașă de suprimare cu aviația a apărării antiaeriene a Kievului sau a unui alt oraș mare.

Numărul mare de atacuri cu drone și rachete asupra Kievului, deși fără succes, ridică mai multe semne de întrebare.

Dar simplele atacuri rusești cu drone și rachete nu au schimbat nimic și rușii trebuie să facă mai mult pentru a determina relocarea unei părți a apărării antiaeriene ucrainene de pe linia frontului în adâncimea teritoriului.

Cum rachetele și dronele sunt puține, singura alternativă rămasă este suprimarea cu orice preț de către aviația rusă a apărării antiaeriene a Kievului sau a unui alt oraș mare.

Continuare pe Ziare.com Rusia a făcut cunoștință cu domul de fier al Ucrainei: Kremlinul a pierdut șase rachete hipersonice Kinzhal deasupra Kievului

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Cât costă să-ţi cumperi o insulă în Grecia

Cei care iubesc Grecia au şi în acest an oportunitatea nu doar să se mute ...