Acasă » ECONOMIC » Afaceri » Sprijinul PSD pentru agricultură duce exporturile de cereale ale României la o creștere de 21%
pmp

Sprijinul PSD pentru agricultură duce exporturile de cereale ale României la o creștere de 21%

Partidul Social Democrat a demonstrat un angajament puternic față de dezvoltarea agriculturii în România, investind sume record în sectorul agricol. Aceste eforturi au crescut exporturile de cereale românești, în anul comercial încheiat în iunie 2024, cu 21% față de anul comercial 2023, chiar și în contextul unor provocări economice globale.
Potrivit datelor statistice europene, în anul comercial 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024, România a exportat 10.685.818,9 tone de cereale pe piețele terțe, față de cele 8.540.075,8 tone exportate în anul precedent.Această creștere cantitativă plasează exporturile din acest an pe locul doi în istoria recentă, de la aderarea României la Uniunea Europeană.

PSD alocă investiții masive și buget-record pentru agricultură

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat investiții majore în agricultură, alocând pentru 2024 un buget record de 4 miliarde de euro, cu 1,3 miliarde mai mult decât anul trecut, fonduri europene si de la stat. Recent, guvernul a alocat încă un miliard de lei pentru subvenții și fermieri. În 2023, agricultura a contribuit cu 4,1% la PIB-ul României, generând 56,4 miliarde lei și angajând 1,8 milioane de persoane, adică 17% din forța de muncă națională.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Exporturile de grâu și porumb ale României, pe primele locuri în UE

Exporturile de grâu au atins 6.394.141,2 tone, cu o valoare totală de 1.459.586.577 euro. Grâul a fost vândut în principal către Arabia Saudită, Egipt și Algeria. În acest context, România ocupă locul doi în Uniunea Europeană la exportul de grâu, după Franța.

România a ocupat locul întâi în Uniunea Europeană la exportul de grâu dur, utilizat predominant pentru fabricarea pastelor făinoase, cu 242.154 tone vândute.

Exporturile de porumb au înregistrat și ele performanțe notabile, cu 2.806.763,6 tone vândute pe piețele terțe, plasând România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest tip de export. Principalele destinații pentru porumbul românesc au fost Iran, Turcia și Maroc, cu o valoare totală a exporturilor de 637.923.134 euro.

De asemenea, în ceea ce privește exporturile de orz, România a livrat 1.242.660,7 tone pe piețele terțe. Cele mai importante destinații au fost Maroc, Arabia Saudită și Iordania, România situându-se pe locul doi în Uniunea Europeană la acest tip de export, după Franța.

Prin sprijinul acordat de PSD agriculturii, România a reușit să își consolideze poziția pe piețele internaționale de cereale, demonstrând că investițiile și politicile agricole eficiente pot aduce rezultate semnificative pentru economia națională. Aceste realizări reflectă angajamentul PSD de a susține fermierii români și de a promova agricultura ca un pilon central al dezvoltării economice a țării.

Sursa: RomâniaTV.net

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Vine noua pandemie?! Virusul mortal care a speriat lumea. Nu are vaccin sau tratament

Autoritățile indiene iau măsuri rapide pentru a preveni răspândirea virusului Nipah după moartea unui băiat ...