Acasă » EVENIMENT » Social » Zi importantă pentru catolici: azi începe pelerinajul de la Cacica
nomad

Zi importantă pentru catolici: azi începe pelerinajul de la Cacica

PS Iosif Păuleţ va participa pentru prima dată la pelerinajul de la Cacica în calitate de episcop al Diecezei de Iaşi.

La evenimentul religios din acest an şi-au anunţat prezenţa mii de pelerini, în zilele de 14 şi 15 august urmând să sărbătorească Adormirea Maicii Domnului credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria (credincioşii urmând să fie însoţiţi de PS János Székely, episcop de Szobathelyi), Austria, Italia, preoţi sau autorităţi civile. De asemenea, printre pelerini se vor număra şi IPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi.
Pelerinajul va începe de astăzi, 14 august, de la ora 12.00, PS Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi urmând să celebreze Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului, iar predicile de la Liturghiile principale urmând să fie ţinute de pr. Virgil Blaj, OFM Conv., profesor de filozofie la Institutul Teologic Franciscan din Roman.
Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi Sfânta Liturghie celebrată de IPS Miguel Maury Buendía, nunţiul apostolic. Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.
A doua zi, peste 100 de preoţi din ţară şi străinătate vor celebra, alături de episcopii menţionaţi, Liturghia de hram, cu această ocazie PS Iosif Păuleţ urmând să adreseze un mesaj către pelerini. În prima sa scrisoare pastorală prin care invita credincioşii la pelerinajul de la Cacica, PS Iosif Păuleţ menţiona faptul că „simt în acest loc sfânt că formează o singură familie, în care Tată este Dumnezeu, frate, Isus Cristos, însufleţitor, Duhul Sfânt, iar sfânta Fecioară Maria, adevărată Mamă cerească“, îndemnând totodată credincioşii:„mergând la Cacica, rugaţi-vă şi pentru noul păstor pus în fruntea diecezei; rugaţi-vă pentru întreaga sfântă Biserică, pentru Sfântul Părinte papa Francisc; rugaţi-vă în mod special pentru Dieceza noastră de Iaşi ca să înflorească, spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea noastră a tuturor!“, a încheiat PS Iosif Păuleţ.
În seara zilei de 15 august, de la ora 18.30, PS Aurel Percă va prezida Liturghia pontificală de hram al catedralei şi va rosti şi cuvântul de învăţătură. La slujba religioasă vor participa şi PS Iosif Păuleţ şi PS Petru Gherghel.
Până la consacrarea episcopală, PS Iosif a fost decan al Decanatului de Bucovina, unde se află sanctuarul din Cacica. Acesta din urmă, este un important loc de pelerinaj şi rugăciune pentru comunitatea romano-catolică din întreaga ţară, fiind sfinţit, conform repezentanţilor Episcopiei, prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră“ de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, actuala biserică fiind construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată după un proiect din Polonia. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan, în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor“.
G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Situaţie fără precedent! Părinţii sunt disperaţi. Cu cine vor lăsa copiii?

Veștile sunt tot mai proaste pentru părinți. Locurile la grădiniţe şi creşe sunt tot mai ...