Acasă » LIFESTYLE » Ce arată studiile despre persoanele care trag un pui de somn la prânz
pmp

Ce arată studiile despre persoanele care trag un pui de somn la prânz

Un pui de somn la prânz ne poate menţine creierul tânăr pentru mai mult timp. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la University College London, după ce au măsurat creierul persoanelor care trag un pui de somn şi au constatat că este cu până la şase ani mai tânăr. Un secret pentru un somn odihnitor este şi obiceiul de a bea… o cafea înaintea siestei.

Mirela are 26 de ani şi este „napper” de profesie. Adică trage câte un pui de somn de câte ori are ocazia. Nu ratează aproape niciodată somnul de prânz, obicei pe care-l respectă încă din copilărie. „Nu se întâmplă mereu să adorm, doar stau acolo în pat, aţipită. Dar dacă sunt zile mai uşoare, chiar adorm. Pentru mine somnul e foarte important”, a declarat Mirela Grinzeanu. Mai are un tabiet înainte de siestă: bea şi o cafeluţă pentru un somn dulce. „Îmi dau seama că nu-şi face efectul fix în momentul ăla şi zic hai că mai stau aşa un sfert de oră în pat. Se întâmplă să combin şi cafea şi puţin somn”, a declarat Mirela Grinzeanu.

Specialiştii spun că siesta este recomandată după primele patru ore de lucru

Chiar dacă nu multă lume doarme îşi permite luxul de a dormi la prânz, toată lumea e de acord că ar fi un refresh binevenit în zilele încărcate. „Un om deştept se odihneşte în 15 minute de somn, cât un prost în patru ore. E foarte odihnitor”, a declarat un bărbat. „La birou nu dorm, pentru că mi-e frică să nu-mi deseneze colegii pe faţă. Dacă munceşti de acasă presupun că este mai uşor”, spune un tânăr. Unii angajatori au descoperit miracolul relaxării la prânz. O agenţie de publicitate din Bucureşti a acoperit pervazul tuturor ferestrelor cu saltele şi în fiecare încăpere este cel puţin o canapea.

Specialiştii spun că siesta este recomandată după primele patru ore de lucru, în jur de ora 12. „În jurul acestei ore apare somnolenţă, scăderea productivităţii, scăderea capacităţii de muncă. Acest somn este recuperator în general şi remontează partea de alertă, vigilenţă şi o parte din memorie. El însă trebuie să îndeplinească câteva condiţii şi anume să fie nu mai mult de 30 de minute”, a declarat Florin Mihălţan, pneumolog somnolog. Studiile confirmă şi faptul că o cafea înainte de somnul de prânz face minuni, pentru că efectul cofeinei se face simţit fix după cele 30 de minute se somn.

„Dacă o bem înainte şi avem această recuperare cuplată cu ceea ce face ca stimul cofeina. se regăseşte acest lucru în recuperarea rapidă şi momentul de vigilenţă care apare după cele 30 de minute de somn”, a declarat Florin Mihălţan, pneumolog somnolog. Cercetările arată că somnul slab dăunează creierului în timp, provocând inflamație și afectând conexiunile dintre celulele creierului.

Sursa: Observatornews.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Bursa GENERALĂ a locurilor de muncă la Iași și Pașcani

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, anunță că vineri, 17.05.2024, în intervalul orar ...