Acasă » REGIONAL » Moldova » O nouă victimă A7: O familie din Stolniceni-Prăjescu s-a trezit cu mai mult de un hectar de teren (în loc de 82 mp) răscolit de buldozere
pmp

O nouă victimă A7: O familie din Stolniceni-Prăjescu s-a trezit cu mai mult de un hectar de teren (în loc de 82 mp) răscolit de buldozere

Cazul familiei din Pașcani care a fost expropriată de aproape 3000 mp de teren intravilan pentru Autostrada A7 și a aflat valoarea despăgubirilor după aproape un an nu este unul singular. Ceva mai la sud, în comuna Stolniceni-Prăjescu, o altă familie a rămas fără aproape tot terenul, cultivat parțial cu lavandă.

„Stați liniștită, vă anunțăm noi”, ne-a spus Ștefania Ababei că i s-a repetat de fiecare dată când a mers la primărie, după ce aflase că traseul viitoarei autostrăzi ar putea să treacă peste terenul agricol pe care îl are. Pe o treime din suprafața de 1,5 hectare, soții Ababei aveau de câțiva ani lavandă, din care produceau ulei esențial.

Însă această sursă de venit a dispărut practic peste noapte. De unde i s-a spus că va pierde doar câteva zeci de metri pătrați de teren, mai precis 82 mp, Ștefania Ababei a descoperit că în realitate mai rămâne cu doar câteva sute de ari. Când a mers la „locul faptei”, a constat că jumătate din suprafața cu lavandă era deja „nivelată”. Inginerul echipei de construcții i-a spus că a așteptat deja două luni să vină să recolteze. Dar pe proprietari nu i-a anunțat nimeni.

Cu impozitele la zi, dar cu terenul luat

Tronsonul de autostradă dintre Bacău și Pașcani a fost atribuit în februarie 2023 companiei de drumuri Spedition UMB, care a început lucrările propriu-zise astă-toamnă. Dar pe lista celor peste o mie de imobile (terenuri) expropriate pe raza comunei Stolniceni-Prăjescu și pentru care statul român urmează să plătească despăgubiri nu se află și familia Ababei. Terenul însă e în tabel și în dreptul lui figurează „proprietar neidentificat”.

Această mențiune ridică mari semne de întrebare, câtă vreme terenul fusese obținut prin retrocedare de bunicul Ștefaniei Ababei în 2004, ajungând cu câțiva ani în urmă în proprietatea ei, care a fost la zi cu impozitele. Mai mult decât atât, terenul era întabulat și avea număr cadastral – dublat acum de cel al statului român.

Continuare pe ziaruldeiasi.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Domeniul de milioane în care Florian Coldea a investit banii din traficul de influență! Prețul exorbitant al vilei în care se va muta fostul cap al SRI

Florian Coldea a strâns o adevărată avere imobiliară în ultimii ani, totul datorită serviciilor de ...