Acasă » ECONOMIC » România are o șansă unică să-și mărească influența economică în regiune: ‘Geografia e de partea noastră’
pmp

România are o șansă unică să-și mărească influența economică în regiune: ‘Geografia e de partea noastră’

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, transmite joi că există o tendinţă pozitivă de creştere a numărului de companii noi înfiinţate iar numărul mare al înmatriculărilor elimină scenariile apocaliptice, că dispar companii din cauza creşterii taxelor sau a unor crize generale, conform Agerpres.

”Când studiem demografia raportăm numărul nou născuţilor la numărul celor care nu mai sunt. Aşa aflăm dacă populaţia creşte sau scade. Aşa aflăm dacă sunt necesare, spre exemplu, politici publice de încurajare a natalităţii. La fel ar trebui privită şi viaţa companiilor. Simpla idee enunţată că şi-au suspendat activitatea 6000 de întreprinderi în primul trimestru al acestui an nu este suficientă pentru o analiză corectă”, scrie ministrul Economiei pe Facebook.

Ştefan Radu Oprea arată că ”există o dinamică a mediului de afaceri, firme se nasc, antreprenorii văd noi oportunităţi, firme se închid, antreprenorii învaţă din eşec”.

”Dacă ne uităm în datele puse la dispoziţie de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului constatăm că au fost înfiinţate 37.686 companii şi şi-au suspendat activitatea 25.292, in perioada 1.10 2024 – 31.03.2024. Deci există o tendinţă pozitivă de creştere a numărului de companii noi înfiinţate, valoarea netă fiind de 12.394. La o privire mai atentă, constatăm că în primul trimestru radierile din patru ramuri reprezentau 51% din totalul lor: agricultura, comerţ, construcţii, informaţii şi comunicaţii. Totuşi, în aceste 4 activităţi, ca şi pe total, numărul înmatriculărilor a fost mai mare decât numărul radierilor. Au fost înmatriculate 15.392 companii şi radiate 12.971. Ceea ce arată o dinamică normală pentru economia de piaţă. Numărul mare al înmatriculărilor elimină scenariile apocaliptice, că dispar companii din cauza creşterii taxelor sau a unor crize generale”, precizează ministrul.

El subliniază că ”ministrul Adrian Câciu i-a indicat o nouă perspectivă, cea a profesioniştilor activi, unde sunt incluse PFA-urile, întreprinderile individuale sau SRL-urile. „Evoluţia netă este de 32.909 profesionişti activi nou înfiinţaţi”, mai spune Oprea.

Vrem să avem cea mai mare creştere economică din Europa

România ar putea înregistra în următorii ani cea mai mare creştere economică din Europa, având în vedere investiţiile făcute de Guvern şi modernizarea infrastructurii din ultimul timp, a mai declarat, joi, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, la cea de-a 10-a ediţie a evenimentului „CFA CEE Investment Conference”.

„În această parte a lumii, în următorii ani, aşa cum spun economiştii, cred că o să avem cea mai dinamică dezvoltare economică. Economiştii spuneau cu câteva luni în urmă că România, în următorii 7-8 ani, va avea cea mai mare creştere economică, probabil din Europa. Am vorbit cu cei implicaţi în afaceri şi cu colegii din Guvern şi ne-am hotărât că nu vrem să-i dezamăgim pe aceşti specialişti – şi vrem să avem cea mai mare creştere din Europa datorită investiţiilor făcute de Guvern şi prin dumneavoastră, fonduri de investiţii – şi prin modernizarea infrastructurii din România, care se întâmplă în ultimul timp. Acesta a fost unul dintre lucrurile pe care nu le-am făcut în mod corespunzător până acum. Am încercat să avem o piaţă liberă, însă fără infrastructura adecvată”, a menţionat Oprea, la evenimentul organizat de Asociaţia CFA România.

În altă ordine de idei, ministrul a apreciat că Bursa de Valori din Bucureşti se află în creştere.

„Bursa de Valori din Bucureşti este în creştere, într-o creştere chiar bună. Poate că această creştere ar fi trebuit să înceapă un pic mai repede deoarece, ca să ai companii bune, să ai poveşti de succes fără o infrastructură adecvată a pieţei capitalului, a sistemului bancar, a sistemului de evoluţie bancară, fără o Bursă de Valori bună, e ca şi cum ai avea o maşină foarte puternică pe un drum de ţară. N-ai cum să obţii performanţă. Dacă vrei să ai performanţă, trebuie să ai infrastructură – şi asta se întâmplă în prezent în România şi în Republica Moldova”, a mai spus şeful de la Economie.

Continuare pe Stiripesurse.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Ultimele competiții a concursului Științific Regional „Creativitate în educație și formare profesională” la Colegiul „Unirea” Pașcani

„Minți Dezghețate” și „Magia Cuvintelor” – ultimele două competiții din cadrul Concursului Științific Regional  „Creativitate în ...