STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » ECONOMIC » Cum „subtiliza” un director de vânzări de la Kosarom carcasele de porc
pmp

Cum „subtiliza” un director de vânzări de la Kosarom carcasele de porc

Un director regional de vânzări al Kosarom şi-a făcut plinul în folos propriu din chiar marfa pe care ar fi trebuit să o livreze clienţilor. Pe parcursul a mai bine de un an, acesta şi-a însuşit marfa din 37 de livrări reprezentând chipurile comenzi ale Mercur Mary. Situaţia a fost sesizată de companie în momentul în care teancul de facturi neplătite a devenit prea gros. Kosarom şi-a estimat paguba la aproape 103.000 lei, corespunzând unui număr de 70 de livrări. Procurorii au putut prezenta probe doar pentru 37 de facturi, prejudiciul rezultat fiind de 55.000 lei.

Faptele de care a fost acuzat Marius Baban au fost comise în perioada august 2010 – octombrie 2011. Ca director de vânzări, Baban făcea comenzi fictive de marfă constând în carcasă şi piese tranşate de porc, emise aparent de Mercur Mary SRL. Marfa aferentă „comenzilor” era preluată de Baban de la şoferii Kosarom, pe care îi asigura că o va livra personal.

Ulterior, profitând de neatenţia personalului Mercur Mary, bărbatul ştampila facturile falsificate şi semna de primire, facturile părând astfel a fi în regulă şi acceptate la plată. În plus, în octombrie 2011, Baban a înscenat spargerea autoturismului de serviciu şi furtul unei sume de bani şi a unui laptop. Paguba produsă Kosarom cu acest prilej s-a ridicat la 12.000 de lei, bani pe care bărbatul s-a angajat să-i returneze în decurs de şase luni. Ulterior incidentului, conducerea Kosarom i-a cerut să explice sumele mari datorate de Mercur Mary pentru marfa teoretic livrată.

În lipsa unor explicaţii convingătoare, au fost făcute verificări amănunţite şi s-au solicitat detalii reprezentanţilor Mercur Mary. Aşa s-a aflat că societatea nu comandase de fapt niciodată carcase de porc, ci doar produse, iar facturile înregistrate în contabilitatea Kosarom nu se regăseau şi în cea a clientului. Din paguba de 103.000 lei, Kosarom a reuşit să mai recupereze doar 15.500 lei.

Baban a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare, el nerecunoscându-şi faptele. În faţa magistraţilor Judecătoriei, apărătorul lui Baban a cerut să se constate prescripţia răspunderii penale, solicitare care a fost însă respinsă. În schimb, judecătorii au acceptat să-l judece pe inculpat după prevederile vechiului Cod Penal, aplicându-i astfel legea penală mai favorabilă.

Baban a fost găsit vinovat de ambele fapte, fiind condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 6 ani. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, fostul director de vânzări, actualmente taximetrist, va avea de achitat şi 55.000 lei către compania pe care a prejudiciat-o. Citește mai multe pe Ziaruldeiași.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

„Big Brother”, cu un pas mai aproape să fie implementat în România. Guvernul trimite Parlamentului acordul semnat cu SUA

Guvernul a adoptat proiectul legii de ratificare a acordului de colaborare semnat de România cu ...