Acasă » Administratie » Conducerea Municipiului Pașcani, ignorată aproape în totalitate de autoritățile centrale și județene PNL. Banii primiți pe calamități abia dacă ajung pentru un podeț
pmp

Conducerea Municipiului Pașcani, ignorată aproape în totalitate de autoritățile centrale și județene PNL. Banii primiți pe calamități abia dacă ajung pentru un podeț

Conducerea municipiului Pașcani este ignorată aproape în totalitate de autoritățile județene sau cele centrale atunci când vine vorba despre alocări de fonduri pentru dezvoltare. Un exemplu în acest sens au fost rectificările bugetare făcute de Consiliul Județean pentru echilibrarea bugetelor locale, când Pașcaniul a primit bani aproape cât o comună. 

Acum, primarul Marius Pintilie mai încasează un șut politic din partea propriului partid. În urmă cu două zile în Monitorul Oficial a fost publicată o listă cu sumele alocate de Guvernul PNL pentru fiecare județ privind situația calamităților. Municipiul Pașcani a primit suma de 32.000 lei pentru câteva străduțe din suburbii. O comună a reușit să încaseze de 10 ori mai mult în timp ce altele de mărimi mai mici cu mulți bani față de Pașcani. Culmea, și primarii PSD – cum este exemplul edilului șef de la Costești, reușește să atragă fonduri mai mari de la Guvernul PNL față de primarul Marius Pintilie. Exemplele pot continua. Întrebați de situația municipalității, administratorul public a zis inițial că este o primă tranșă dintr-o sumă de 100.000 lei. Nimic real! Mai apoi a revenit precizând că vicele știe mai multe. Primarul Marius Pintilie nu a putut răspunde aflându-se în concediu medical.

Cristian Rățoi s-a arătat a fi și el nemulțumit de suma alocată mai ales că municipiul a fost destul de afectat în urma ploilor din această vară. Viceprimarul a explicat faptul că din câte știe nu este vorba despre nici o sumă de 100.000 lei ci de 50.000 lei numai că din această ultimă sumă s-a ajuns la 32.000 lei.

„Împreună cu echipa care s-a constituit atunci când am solicitat inventarierea străzilor cu probleme s-a stabilit o sumă de 50.000 lei. Din cei 50.000 lei pentru un km de stradă și pentru un podeț (banii fiind împărțiți pe mai multe segmente de străzi în Sodomeni, Boșteni și Gâștești – n.r.) comisia care a venit a ajuns la suma de 32.000 lei. Această Comisie vine la adresa făcută de noi, constată după care propune de la sine suma. Eu nu am văzut atunci cât s-a propus, ce sumă s-a trecut pe actul de constatare. Așa au apreciat dumnealor din câte mi-au spus că ar fi vorba de 50.000 lei. Din suma asta am primit 32.000 lei.

Situația nu este una bună pentru că noi ne-am confruntat la Pașcani, mai ales în suburbiile Sodomeni, Boșteni și Gâștești cu distrugeri mari. Nu am putut lăsa drumurile așa, am intervenit pentru a le remedia. Bineînțeles că în scurta perioadă când am mai avut ploi abundente drumurile s-au distrus în proporție de 70 sau 80% dar comisia a spus că nu mai merg să vadă a doua oară ce s-a mai distrus. Au rămas pe vechea cifră constatată. Nu mi se pare corect. Ce trebuia? Să lăsăm drumul așa până ce primim bani?” a declarat viceprimarul Cristian Rățoi.

Cu 32.000 lei abia dacă se face un podeț

Situația constatată în documentele din Monitorul Oficial față de problemele reale cu care se confruntă municipalitatea este una hilară. Pe lângă faptul că suma este infimă față de situația ce trebuie remediată în suburbii, Guvernul PNL obligă municipalitatea să execute lucrările pe suma respectivă cu o firmă. Fapt ce implică după cum spune și viceprimarul Cristian Rățoi cheltuieli mai mari.

„Mai este un aspect: spre exemplu ne dă 32.000 lei pentru podeț iar banii pe care-i primim să facem podețul respectiv trebuie realizat doar cu o firmă. Acest fapt ne dezavantajează foarte mult. Orice proiect, unul minor cum este podețul, orice lucru care se face cu o firmă implică costuri mult mai mari decât dacă le-am face cu cei de la Serviciul de Gospodărie Comunală din Primărie. La firmă plătești materialele cu cât ți le dau ei, plătești TVA-ul plus manopera. Din acest motiv mulți spun că plătesc taxe și impozite și nu se face decât un km de drum sau un pod și gata. Deci oamenii trebuie să înțeleagă că noi cu acești 32.000 trebuie să facem proiect și execuție. Și vedem cât ne ajunge”, a mai explicat viceprimarul Cristian Rățoi.

Faptul că primarul Marius Pintilie nu se află în grațiile celor de la PNL nu ar fi o problemă. Partea proastă este că municipiul Pașcani stagnează sub conducerea liberalului. Până la ora actuală municipalitatea nu a primit nici o sumă consistentă ca sprijin guvernamental sau județean pentru problemele cu care se confruntă. Așa cum de fapt se întâmplă în alte localități. Administratorul public spune că nu sunt probleme financiare la Pașcani. În altă ordine de idei, municipiul nu ar avea nevoie de bani de la Guvern sau Consiliul Județean?

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Adio RCS & RDS. Clienţii au fost anunţaţi

Începând din data de 15 mai 2024, RCS & RDS S.A. devine Digi Romania S.A. ...